ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regnet öser ner – och ovädret ser ut att hålla i sig

Linnea Carlén · 2 Sep 2015
Uppdaterad 2 Sep 2015
Regn och blåst när ett lågtryck passerar Mellansverige under onsdagen. Hösten är nu på intågande.

Regn och blåst när ett lågtryck passerar Mellansverige under onsdagen. Hösten är nu på intågande. Foto: Anders Wiklund / TT


Regnet öser för tillfället ner, och särskilt drabbat är Svealand. Men regnmolnen och ovädret ser inte ut att skingra sig förrän nästa vecka.

klar

Artikellänk är kopierad

I förra veckan ledde kraftiga skyfall till översvämningar i Västsverige och nu är det dags för nästa regnoväder. SMHI har under onsdagsgmorgonen plockat bort en utfärdad Klass 1-varning för kraftigt regn, men det ser trots det fortsatt blött ut.

– Det här regnet som vi har just nu ligger framförallt över Svealand. Det håller på att försvagas men det kommer att regna ganska intensivt. Regnområdet ligger kvar även under torsdagen, men i alla fall ett dygn till kommer det att fortsätta regna, säger Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen.

► LÄS MER: SMHI varnar för kraftigt regn

Temperaturen sjunker ner mot 16-17 grader de kommande dagar. Och redan under helgen drar nästa stora regnområde in.

– Det regn som i dag ligger över Svealand kommer att mattas av under morgondagen och på lördag täcks hela Skandinavien av ett större lågtrycksområde och det blir regn på många platser, både under lördagen och söndagen. Och precis som i dag är det framförallt Götaland och Svealand som får de största regnmängderna.

Väderomslaget tycks ha kommit hand i hand med september.

– Det är en ganska tydlig skillnad och det kom i samband med månadsskiftet. Sista augusti var det förhållandevis torrt och varmt och i och med att det blev september blev det betydligt mer ostadigt och temperaturen sjönk med fem grader, nästan från den ena dagen till den andra. 

► LÄS MER: Därför luktar det så gott efter ett regn

Men det är inte bara dåligt väder.

– Det blir lite av och till. I morgon kommer det till exempel vara solsken från Jämtland och Norrut, framförallt i Västerbotten och Norrbotten och även i Östersjölandskapen vid Öland, Gotland och Blekinge.

Från och med tisdag kan man enligt Martin Hedberg hoppas på stadigare väder i hela landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro