ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Reinfeldt backar i Metros mätning

Leif Oldenburg · 14 Jan 2013
Uppdaterad 14 Jan 2013

Alliansen tappar mark till oppositionen, för-troendet för stats-minister Reinfeldt minskar och väljarkåren är missnöjd. Yougovs senaste mätning är dyster läsning för regeringen.

klar

Artikellänk är kopierad

Reinfeldt backar i Metros mätning
Reinfeldt backar i Metros mätning

Väljarna är på väg att förlora framtidstron. För första gången på länge anser en klar majoritet att Sverige är på väg åt fel håll.

I Yougovs januarimätning svarar 40 procent att landet generellt är på väg åt fel hål, en ökning med 4 procentenheter sedan december. 35 procent tycker fortfarande att Reinfeldts regering håller rätt kurs, en minskning med 3 procentenheter sedan december.

– När den allmänna känslan är negativ drabbar det alltid regeringen. Det kostar att regera, säger Peter Esaiasson, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Den rödgröna oppositionen ökar sitt försprång och får stöd av 45,8 procent mot Alliansens 41,3 procent. Samtidigt minskar förtroendet för Fredrik Reinfeldt med 2,5 procentenheter.

– En sittande regering måste visa väldigt mycket för att få sitta kvar. Det är vanligare att regeringar faller än att de sitter kvar. Och att vinna tre val i rad är mycket ovanligt, säger Peter Esaiasson.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson är inte särskilt oroad över siffrorna:

– Alla förändringar ligger inom felmarginalen. Läget är fortfarande öppet. Att människor är oroliga inför framtiden är inte så konstigt med tanke på hur världsekonomin ser ut, säger han.

Trots en rad skandaler går SD fram 1,6 procentenheter. Partiet är i Yougovs mätning mer än dubbelt så stort som vid riksdagsvalet 2010.

– Vi var många som trodde att skandalerna skulle undergräva SD:s ambitioner att bredda väljarstödet. Men väljare som har funderat på att ta steget över till SD kan ha dragit öronen åt sig, säger Peter Esaiasson, statsvetare vid Göteborgs universitet.

”På väg åt fel håll”

För första gången menar fler att Sverige är på väg åt fel håll än de som menar att vi är på rätt väg. M backar – i och för sig inom felmarginalen men trenden är tydlig då förtroendet för Fredrik Reinfeldt minskar och Alliansen i helhet tappar. I mitten av förra mandatperioden låg också Alliansen pyrt till. 

Skillnaden mellan nu och då är att då var folket förbannade på regeringen. Nu är man mer trött på den och det är svårare att hämta sig från trötthet än från ilska. 

SD ökar, även detta inom felmarginalen. Framgången handlar om fler saker, framför allt att deras frågor diskuterats under hösten, väljarna uppfattar att partiledningen klarade ”järnrörsskandalen” bra och väljaren vill ge etablerade partier en känga.Stina Morian, analyschef, Yougov

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro