ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Reinfeldt backar om "slavarbeten"

Anders Göransson · 18 Maj 2011
Uppdaterad 18 Maj 2011

Utbildning ska hjälpa långtidsarbetslösa i kritiserade Fas 3 att få jobb. Bra – men inte tillräckligt – tycker arbetslösa Anders Widén. "Det stora felet kvarstår"

klar

Artikellänk är kopierad

Kritiken från arbetslösa och opposition tog skruv. I går gjorde regeringen en mindre reträtt, och beslutade att långtidsarbetslösa inom det omstridda programmet Fas 3 även ska kunna få arbetsmarknadsutbildning om den tros leda till jobb. Beslutet gäller med omedelbar verkan. – Vi har fått signaler om att det finns många deltagare som har kommit närmare arbetsmarknaden, men som i det läget skulle behöva en arbetsmarknadsutbildning för att komma närmare ett jobb, säger Tomas Tobé (M), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, till Ekot. Det är visserligen bra att regeringen backar en liten bit – men det räcker inte. Det tycker Anders Widén, arbetslös författare och journalist, som för närvarande har ett Fas 3-jobb på länsmuseet i Östersund. – Det stora felet kvarstår: att arbetsgivaren får betalt för att ha människor hos sig. Han ser fortfarande Fas 3 som ett slags ”slavarbete” utan riktig lön. Antingen blir det meningslösa sysslor som inte leder någonstans, eller också utför man uppgifter som tränger ut reguljära jobb. – På min arbetsplats drar man just nu in tjänster för att spara pengar, samtidigt som man fyller på med Fas 3:are. Det är helt sjukt. Det är ett systemfel som regeringen hittat på, helt enkelt, säger han till Metro. Oppositionen i riksdagen står fast vid att inga nya långtidsarbetslösa ska få överföras till den tredje fasen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro