ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Reinfeldt: Bemanningen ska skötas av sjukhusen

Tobias Sahlén · 20 Mar 2013
Uppdaterad 19 Mar 2013
Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) mötte i går upprörda barnmorskor utanför Landstingshuset i samband med landstingsfullmäktiges  sammanträde. –  Jag hör deras frustration, säger hon till Metro. 

Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) mötte i går upprörda barnmorskor utanför Landstingshuset i samband med landstingsfullmäktiges  sammanträde. –  Jag hör deras frustration, säger hon till Metro.  Foto: Urban Brådhe


Barnmorskorna har fått nog av att inte hinna äta och gå på toaletten. Sjukvårds-landstingsråd Filippa Reinfeldt (M) hänvisar dock till klinikernas verksamhetsansvariga.

klar

Artikellänk är kopierad

Under gårdagsförmiddagen demonstrerade upprörda barnmorskor utanför Landstingshuset i samband med landstingsfullmäktiges sammanträde. 

Filippa Reinfeldt fanns på plats och mötte de upprörda barnmorskorna för att lyssna.

–  Jag hör deras frustration och vad de upplever, säger hon till Metro.

Är det rimligt att barnmorskorna känner att de inte hinner gå på toaletten? 

–  Alla ska ha rimliga arbetsförutsättningar. I Stockholm har vi ett förlossningsvårdval som betyder att patienten för med sig pengar till den enhet de väljer. Det ger sjukhusen möjlighet att öka upp sin bemanning när det behövs. 

Barnmorskornas krav innefattar bland annat en barnmorska per födande kvinna. Kan ni i Alliansen möta deras krav?

–  Vi har förstärkt våra riktlinjer om just detta till vårdgivarna. Men det är upp till vårdgivarnas medicinskt utbildade ledningar att se till att bemanningen är tillräcklig. Det var länge-sedan fullmäktige kunde gå in och styra i bemanningen, säger Filippa Reinfeldt.

Ytterligare ett huvudbry för Filippa Reinfeldt är tidsplanen för nya Danderyds sjukhus. 

I förra veckan gav hon glädjebeskedet att man lyckats tidigarelägga projektet med ett år och att det skulle stå klart 2017. 

Men det stämmer inte riktigt, enligt sjukhusets chefsläkare Dan Lindblom:

–  Ambitionen var först 2017, men när man sedan räknade på det insåg man att 2018 var mer realistiskt. Sedan har vi lyckats korta ner planeringstiden och då är vi tillbaka på 2017, säger Lindblom.

De sätter press på politikerna

Det rådde upprörd stämning när landstingsråden Filippa Reinfeldt (M) och Anna Starbrink (FP) mötte upprörda barnmorskor utanför landstingshuset.

–  Ni gör ju inget! skanderade barnmorskorna och Filippa Reinfeldt hade ibland svårt att göra sig hörd.

Gårdagens demonstration samlade mycket folk, både barnmorskor och andra människor. På plats fanns bland annat de nyblivna mödrarna Agnes Johansson och Katarina Björkstedt.

–  Jag är här för att visa mitt stöd. Det är fruktansvärt att det kan se ut så här, sa Agnes.

Känner ni igen de förhållanden som barnmorskorna pratar om?

–  Jag fick själv komplikationer efter min förlossning, så visst gör jag det. Det skulle kunna bli bättre, sa Katarina.

Upprorets talesman, Eva Nordlund, var efter demonstrationen nöjd med att politikerna kom ut och mötte dem.

–  Jag tolkar deras svar som att det finns en vilja att föra en dialog. Vi kommer att fortsätta vår kamp, det här är bara början. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Sahlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro