ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Reinfeldt får samma skydd som kungen

Tonchi Percan · 12 Sep 2012
Uppdaterad 12 Sep 2012
Reinfeldt får samma skydd som kungen Försvaret skyddar kungen. Nu tar de över ansvaret även för regeringens säkerhet.

Reinfeldt får samma skydd som kungen Försvaret skyddar kungen. Nu tar de över ansvaret även för regeringens säkerhet. Foto: Henric Lindsten


Extra säkerhetsåtgärder har vidtagits på regeringskansliet. Dörrar som tidigare har stått öppna är låsta och nu förbereder sig soldater för att skydda Rosenbad, kan Metro avslöja. För två veckor sedan kom ett hot mot regeringskansliet, enligt Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Försvarsmakten saknar en plan för hur Fredrik Reinfeldt och regeringen ska skyddas i händelse av en terroristattack eller krig, men nu ska Livbataljon rekognoscera vid Rosenbad.

– Planen för hur regeringen ska försvaras har legat i träda under några år. Nu ska vi återuppta skyddet av Regeringskansliet, säger Stefan Jägerhult, chef för Livbataljon.

Det var i fredags som Försvarsmakten ansökte om att officerare ska rekognoscera vid Rosenbad och andra regeringsbyggnader.

– Vi ska öva på hur vi ska agera om något skulle inträffa. Det handlar inte bara om terroristattacker utan vi tittar på alla möjliga scenarier, säger Jägerhult.Enligt Aftonbladet riktades ett hot mot regeringskansliet för ungefär två veckor sedan, något som kan vara en anledning till den höjda säkerheten. Tidigare har det gått att komma in till receptionen som finns i entréhallar på olika departement, men nu är portarna låsta. Väktare hänvisar till extra säkerhetsåtgärder.

– Vi vet inte vad det är fråga om förutom att det rör sig om extra säkerhetsåtgärder, säger en av väktarna till Metro.

På informationsavdelningen på Rosenbad vill man inte säga något om de extra säkerhetsåtgärderna som har vidtagits i regeringskansliet.

– Vi har skärpt ID-kontroll men i övrigt kommenterar vi inte säkerhetsfrågor, säger Anna Dahlén, pressinformatör på regeringskansliet till Metro.

– Nu återupptar vi uppgiften att försvara regeringskansliet och Sverige, säger Jägerhult.

”Det är polisens uppgift”

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren säger att det egentligen är polisen som har huvudansvaret, men att hotbilden har förändrats.

– Det är egentligen polisens uppgift att skydda regeringen men det finns inte längre någon skillnad mellan yttre och inre fiender. Du har fiender som kan slå på hemmaplan och då kan militären sättas in. Polisen och militären har i dag liknande uppgifter, säger Stig-Björn Ljunggren.

Metro avslöjade i somras att säkerheten kring Fredrik Reinfeldt ska höjas. Bilbombsattacker ska förhindras genom att bygga hinder till en kostnad av 21,6 miljoner kronor. Terroristhindren ska stå klara i december.

Och i höst ska Försvaret komma fram med en plan för hur Fredrik Reinfeldt skall skyddas

klar

Artikellänk är kopierad

Tonchi Percan
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro