ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Reinfeldt pressas om vapenskandalen

Anders Göransson · 7 Mar 2012
Uppdaterad 7 Mar 2012

Statsminister Fredrik Reinfeldt lägger locket på om bygget av vapenfabrik åt Saudiarabien. Men efter Ekots avslöjande kommer kritiken från alla håll – även från den egna regeringen. Jag är väldigt kritisk”, säger FP-ledaren Jan Björklund.

klar

Artikellänk är kopierad

Demokratibyggande, kamp mot både dödsstraff och diskriminering är några av grundpelarna i svensk utrikespolitik – på papperet. Men de fina orden hindrar inte Sverige att exportera vapen för miljarder – och ge hjälp att bygga egna vapen – åt en av världens hårdaste diktaturer, Saudiarabien.

I går avslöjade Sveriges Radios Ekoredaktion att en svensk myndighet, Totalförsvaret forskningsanstalt (FOI) hjälper Saudiarabien att planera bygget av en avancerad vapenfabrik, en flermiljardanläggning med 35 byggnader som bland annat ska tillverka sprängämnen och raketbränsle.

Arbetet ska i största hemlighet ha pågått sedan 2007 under namnet ”Operation Simoom”, vilket för övrigt är benämningen på en kraftig, torr ökenvind. För att undvika att svenska myndigheter blev direkt inblandade startades, enligt Ekot, ett bulvanföretag som skötte kontakterna med saudierna.

Firmatecknare var Dick Sträng, dåvarande internationell samordnare på FOI.

– Vi såg ingen annan väg ut ur det här, säger Dick Sträng, som hävdar att regeringen var informerad.

Redan 2005 tecknade den svenska regeringen, som då var socialdemokratisk, ett samarbetsavtal med Saudiarabien, som i dag är en av de största mottagarna av svensk vapenexport. Men någon vapenfabrik har inte diskuterats öppet, och statsminister Fredrik Reinfeldt svarade i går undvikande på pressens frågor.

– Vi har ett avtal med Saudiarabien sedan 2005, vi har den ordningen i Sverige att vi också vid regeringsskiften fullföljer sådana avtal, sa han och hänvisade i övrigt till sekretess.

Men regeringen är oenig i frågan. När avtalet med Saudiarabien skulle förlängas 2010 var såväl KD som FP emot.

– Jag är väldigt kritiskt till det samarbetsavtalet, säger FP-ledaren och utbildningsministern Jan Björklund, som vill skärpa de svenska reglerna för export av krigsmateriel.

”Enormt hyckleri”

Sveriges export av krigsmateriel uppgick i fjol till 13,9 miljarder kronor, varav nästan 2,9 miljarder gick till Saudiarabien. Till största delen handlar det om ett system för övervakning av landets luftrum, Erieye, men Ekots avslöjande väcker nu starka reaktioner.

– Enormt hyckleri från Sveriges sida. Man säger att man ska främja mänskliga rättigheter, men hjälper till att bygga vapenfabriker i en av världens mest brutala diktaturer, säger Rolf Lindahl från Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

För att vapenexport ska godkännas av Inspektionen för strategiska produkter (ISP) krävs bland annat att den inte får stå ”i strid med principerna och målen för Sveriges utrikespolitik”. Miljöpartiet lämnade i går in en KU-anmälan mot försvarsminister Sten Tolgfors, för att få utrett om hans ”agerande är förenligt med Sveriges demokratiska principer”. När Tolgfors får frågan om eventuella kopplingar mellan ett hemligt bolag och FOI hänvisar han till utrikessekretessen.

– Vad jag kan säga är att regeringen inte har fattat några beslut eller mandat för FOI utanför det som beskrivs i samarbetsavtalet från 2005, säger han  till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro