ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Reinfeldt: Så ska fler unga få jobb

Andreas Jelvefors · 1 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Statsminister Fredrik Reinfeldt på arbetsförmedlingen under besöket i Malmö i går.

Statsminister Fredrik Reinfeldt på arbetsförmedlingen under besöket i Malmö i går. Foto: Stig Åke Jönsson / SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Halverad arbetsgivaravgift och satsning på yrkes-utbildningar. Så ska ungdomsarbetslösheten bekämpas, var statsminsiter Fredrik Reinfeldts besked när han i går besökte Malmö.Drygt 2 700 ungdomar från 18 till 24 är arbetslösa i Stockholms län.  Arbetsförmedlingens prognos är att situationen förvärras månad för månad.

Varannan person som skrivs in på arbetsförmedlingen är under 25.– Det är inte nattsvart, men tufft. Ungdomar har ofta lösa anknytningar till arbetsmarknaden. När tidsbegränsade vikariat löper ut förlängs de inte. Och de som anställts sist är de som får gå först där man varslar, säger Thomas Behrens, utredare på arbetsförmedlingen.

Svårast blir det för redan långtidsarbetslösa, samt ungdomar utan eller med bristande utbildning. Statsministerns recept:– Nästa år vill vi erbjuda unga större möjlighet att reparera utbildningen. Vi satsar också på lärlingsutbildningar och yrkesutbildningar, säger Fredrik Reinfeldt.– Exempelvis svetsare går inte arbetslösa, lägger han till.

I januari halveras företagens arbetsgivaravgift vid nyanställning av personer under 26. Därmed är det nu enligt Reinfeldt upp till företagarna att också visa att man är beredd att anställa när nu kravet på sänkt avgift hörsammats från regeringshåll. – Man måste våga ge folk ett första jobb för att dessa också ska kunna få sitt andra, säger Fredrik Reinfeldt.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro