ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Reinfeldt: Ukraina ska få ta eget ansvar

TT · 2 Mar 2014
Uppdaterad 2 Mar 2014

"Vi ser med stort allvar på situationen. Alla parter måste visa återhållsamhet för att undvika ytterligare upptrappning.", skriver statsminister Fredrik Reinfeldti ett mejl till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

"Ryssland har ett ansvar att inte bryta mot internationell rätt och i stället agera genom dialog och andra fredliga medel. Ukrainas suveränitet och territoriella integritet måste respekteras. Jag välkomnar att det internationella samfundet genom främst FN och EU nu diskuterar det uppkomna läget.", skriver statsministern som under dagen representerar regeringen vid tacksägelsegudstjänsten i samband med prinsessan Madeleines nyfödda dotter.

Varför ser vi den här utvecklingen?

– Det är ju kopplat till att vi har en rysk minoritet på Krim och i östra Ukraina som känner en oro för sin egen utveckling och säkerhet i ett läge där det varit väldigt omvälvande situation med ledningen av Ukraina, säger statsminister Fredrik  Reinfeldt  (M) efter tacksägelsegudstjänsten i Slottskyrkan i Stockholm.

Han poängterar att Ryssland själva brukar betona länders rätt att lösa sina egna problem.

– Ukraina ska få ta ett eget ansvar för att adressera de minoritetsproblem och den oro som nu har uppkommit. De kan i en mening anses vara naturligt eftersom det varit omvälvande det som skett. Ukraina är också ett land med mycket djupgående ekonomiska problem. Men här finns ju en omvärld som är beredd att stödja och föra förhandlingar med den ukrainska regeringen.

Ser du någon risk att det skulle kunna utvecklas en diplomatisk kris mellan exempelvis USA och Ryssland?

– Det finns alltid omfattande risker i den här typen av förlopp. Det finns också därför ett stort ansvar att ta, att var försiktig med ord och inte trimma upp varandra till att säga saker som sedan andra agerar på. Diplomati betyder att lugna ner, hitta politiska lösningar och skapa förståelse för att ibland finns motstånd i intressen men att lära sig att hantera det på annat sätt än med militära medel, säger Fredrik Reinfeldt .

Tror du att det fortfarande är möjligt att hitta en politisk lösning?

– Det är jag alldeles övertygad om.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro