ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Reinfeldts studentlöfte kräver fyrdubblad byggtakt

Anders Göransson · 3 Jul 2014
Uppdaterad 3 Jul 2014

Alliansen lovar 20 000 nya studentbostäder - men för att uppfylla det krävs att nuvarande byggtakt mer än fyrdubblas. Och löftena måste hållas bättre än efter förra valet.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Vid en pressträff i Visby på torsdagen förklarade Fredrik Reinfeldt att Moderaterna vill utöka Alliansens bostadssatsning och bygga 20 000 nya studentbostäder fram till 2020, utöver de 100 000 nya bostäder som Alliansen vill ska byggas.

Det kommer dock att kräva en rejäl uppryckning jämfört med de senaste åren.

I Stockholms stad utlovade alliansen inför förra valet 4 000 nya studenbostäder – men fick snart backa på löftet och konstatera att det inte gick att genomföra.

Faktum är att hela det alliansstyrda Sverige under perioden 2011-2013 bara lyckades färdigställa  totalt 1 956 studentbostäder, enligt statistik från SCB.  Det motsvarar 652 bostäder om året. Om Reinfeldts löfte ska hållas krävs att byggtakten snabbas upp till över 2 800 nya studentbostäder per år.

Enligt TT tror inte Reinfeldt att staten behöver skjuta till pengar för det ska bli verklighet, utan menar att det är kommersiellt gångbara byggprojekt.

– Jag tror att bostadsbyggande kommer till med utbyggd kollektivtrafik och regeländringar som öppnar upp för ökad markanvändning, säger han.

Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg kallar Reinfeldts utspel för "ytterligare ett luddigt löfte".

– Det vi har sett är att studentbostadsbyggandet rasat sedan regeringen tog bort investeringsstödet för studentbostäder och legat på några hundra per år. Moderaternas trovärdighet i den här frågan, när de kommer med förslag utan någon som helst finansiering, är väldigt låg, säger han till TT.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin tror inte att M-förslaget kommer att ge så många nya studentbostäder.

– Jag kan inte se hur noll satsade kronor ska kunna bli 20 000 studentlägenheter.

Reinfeldts optimism om byggandet delas dock av kommunerna. Enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät räknar landets kommuner med att det påbörjas omkring 4 300 nya studentbostäder i år, och ännu fler - 4 400 bostäder - under 2015.

M vill också ha en ny tunnelbanestation i Stockholm, mellan Tekniska Högskolan och Universitetet, där även fler studentbostäder ska byggas. Avsikten är att förslaget ska in i Alliansens storstadspaket.

– Vid studentbostadsområdet Albano kommer många studenter att bo. Förslaget att bygga en tunnelbanestation där är därför intressant, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro