ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rejäl bakläxa för Göteborgs skolor

Moa Kärnstrand · 8 Nov 2012
Uppdaterad 7 Nov 2012

Foto: Leif R Jansson//Scanpix


En av fyra unga klarar inte kunskapskraven – och var du bor spelar stor roll. Nu får Göteborgs kommun skarp kritik för brister i sina skolor.

klar

Artikellänk är kopierad

Den tuffaste kritiken i den rapport som presenterades av Skolinspektionen i går gäller just skillnaderna i resultat mellan elever i olika stadsdelar – eller bara olika delar av en stadsdel.

– Det är oerhört stora variationer, säger Mats Lindström, undervisningsråd på Skolinspektionen.

Han och kollegorna har granskat kunskapsresultaten, men också besökt samtliga kommunala skolor i Göteborgs under de ett och ett halvt år som utredningen pågått.

– Skillnaderna föds ur den bostadssegregation som finns i Göteborg, säger Mats Lindström och menar att skolan då måste jobba kompensatoriskt.

– Och det klarar man inte i Göteborg i dag.

Också sammanräknat blir kunskapsresultaten för stadens niondeklassare sorglig läsning.  Bara knappt tre av fyra klarar de krav som ställs.

– Det här är inte okej. Det är vårt budskap till politikerna.

Men kommunens högste politiker med ansvar för skolfrågor skyller resultaten på att klyftorna i samhället ökat.

– Vi har en skola som inte är tillräckligt bra på att kompensera för elevernas socioekonomiska förhållanden, menar Robert Hammarstrand (S).

Enligt honom är kommunen redan på gång med förändringar i form av bland annat mer stöd till rektorer, riktat arbete åt skolor med problem, skolutskott i stadsdelsnämnderna samt ett uppföljningssystem för att kunna se var bekymren uppkommer.

Oppositionen är dock kritisk:

– Vi har massor av gånger påpekat de här problemen genom interpellationer i fullmäktige. Varje gång får vi till svar att stadsdelarna har ansvaret, men de klarar inte att ta det ansvaret, säger Helene Odenjung (FP).

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro