ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rejält lyft för svensk turism

Gustaf Eriksson · 5 Nov 2012
Uppdaterad 5 Nov 2012

Trots de dystra ekonomiska läget blir turisterna bara fler. Dessutom spenderar de allt mer pengar - och här ökar Sverige nästan snabbast i världen.

klar

Artikellänk är kopierad

Turisterna verkar strunta i lågkonjunkturen. Mitt bland eurokriser, varsel och nedskärningar reser allt fler människor utomlands. Enligt FN:s turistorganisation UNWTO ökade antalet internationella turister med fyra procent under de första åtta månader i år.  – Den här tillväxten är ett väldigt positivt resultat mot bakgrund av det globala ekonomiska läget, säger UNWTO:s generalsekreterare Taleb Rifai i ett uttalande. 

Mellan januari och augusti reste 705 miljoner människor internationellt. UNWTO räknar med att turistsiffran kommer att spräcka miljardgränsen innan året är slut.

De populäraste regionerna är Asien och Afrika. Särskilt märks ett lyft för resandet i nordafrikanska länder som Tunisien efter den arabiska våren, i som inleddes i slutet av 2010.

Men även Sverige har en stark dragningskraft på turister. Här spenderade turisterna hela 26 procent mer pengar under januari till augusti i år jämfört med samma period förra året. Det placerar Sverige i den absoluta världstoppen. Bara i Japan har turisternas spenderbyxor växt mer. 

– Det är väldigt glädjande att det går så bra för vår turistindustri, säger Bitte Olsson, kommunikationsansvarig på Visit Sweden till Metro.se. Förra året konsumerade utländska turister varor och tjänster till ett värde av 98,8 miljarder kronor. Det var en ökning med nästan 10 procent jämfört med 2010. 

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro