ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Reklam om Lill-Babs synförbättring var vilseledande

Anders Göransson · 3 Jul 2014
Uppdaterad 3 Jul 2014

Foto: Ur Lill-Babs annons.


I en annons riktad till pensionärer berättar Lill-Babs att ett kosttillskott fått henne att se normalt igen. Men reklamen är vilseledande, enligt ett beslut av Reklamombudsmannen, RON. 

klar

Artikellänk är kopierad

”Det är helt fantastiskt det här med mina ögon.”

”Nu kan jag se normalt igen.”

Så lyder några av citaten från Barbro ”Lill-Babs” Svensson som återges i en annons för ett kosttillskott i tidningen PROpensionären. Hon säger sig där ha lyckats normalisera sin synförmåga genom att ta kosttillskottet.

En privatperson anmälde annonsen, sedan läkare han talat med uppgett att det inte finns något vetenskapligt belägg för att kosttillskottet skulle ha den påstådda effekten.

Nu får anmälaren rätt av RON, som hänvisar till EU-rätten. Enligt denna får man visserligen om de ämnen kosttillskottet innehåller - bland annat zink, vitamin A och vitamin B2 - påstå att de ”bidrar till att bibehålla normal synförmåga”. Men i annonsen ges dessutom, enligt RON, intryck av att preparatet skulle förbättra en synförmåga som tidigare har försämrats, vilket inte är tillåtet enligt EU-reglerna.

Därmed är reklamen är vilseledande, slår RON fast.

Företaget bakom annonsen försvarara sig med att det rör sig om en kundberättelse, där Lill-Babs med egna ord berättar om sina erfarenheter av kosttillskottet, medan de av EU godkända hälsopåståendena förekommer i en faktaruta intill.

Di.se har talat med Lill-Babs, som avslöjar att hon haft inopererade linser i sex år. Hon säger att kosttillskottet har fått hennes ögon att kännas bättre och påpekar att hon aldrig sagt något om själva synstyrkan.

– Men jag ser i alla fall inte sämre än innan jag började med dem.

Hur mycket Lill-Babs fått för att medverka i annonsen uppger hon sig inte känna till.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro