ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekord för julhandeln

Mikael Hellmyrs · 26 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Ella Mukli önskar sig en labrador i julklapp. 

Ella Mukli önskar sig en labrador i julklapp.  Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Julhandeln slår rekord igen. Leksaksaffärerna är stora kassakossor.En miljard kronor. Så mycket mer julhandlar stockholmaren för i år jämfört med 2006. Med 15,5 miljarder kronor står länet för 25 procent av hela landets decemberkonsumtion, 62 miljarder.Leksakshandeln har julafton hela december och är jämfört med förra året den bransch som har högst försäljningsökning. – Leksaksaffärerna går väldigt, väldigt bra och ökar försäljningen kraftigt i december, säger Jonas Arnberg på Handelns utredningsinstitut (HUI).

Lilyana Uney, 27, är butikschef på BR leksaker i Stockholm. – Julhandeln är mycket viktig för oss och bästa tiden på hela året. Utan den skulle vår årsbudget inte gå ihop. 

I snitt kommer vi att handla för 6 764 kronor i december. Med undantag för 1996 har decemberförsäljningen ökat varje år sedan 1995. På sikt en orimlig utveckling, tror HUI: – Det är högkonjunktur nu men det kommer inte att kunna fortsätta så här. Handeln måste gå tillbaka, men ingen vet när, säger Henrik Öhman, analytiker på HUI.  

"Köp billigare julklappar"

SKULDER. – Vi ser redan att årets julhandel kommer att ge rekordmånga ansökningar om betalningsförelägganden, all time high, säger Åke Lundholm, informationsansvarig på kronofogdemyndigheten. Många rycks med i julhysterin. – Köp billigare julklappar, var försiktig med snabba lån eller vänta till mellandagsrean så slipper du oss! säger Lundholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Hellmyrs
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro