ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekord i girighet

Leif Holmkvist · 24 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Runt och i närheten av Stureplan finns Stockholms och Sveriges finanscentrum. Här är det de stora pengarna som gäller. Bernhard von der Osten-Sacken – inblandad i härvan kring fastighetsbolaget Allokton – har gjort sig känd för ett mycket dyrt leverne kring Stureplan – bland annat har han beställt en flaska champagne för 78 000 kronor. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. 

Runt och i närheten av Stureplan finns Stockholms och Sveriges finanscentrum. Här är det de stora pengarna som gäller. Bernhard von der Osten-Sacken – inblandad i härvan kring fastighetsbolaget Allokton – har gjort sig känd för ett mycket dyrt leverne kring Stureplan – bland annat har han beställt en flaska champagne för 78 000 kronor. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. 


klar

Artikellänk är kopierad

Börsen slår rekord och girigheten är på topp. När vissa får mer än de bett om i bonus kapar andra åt sig mer än de får lov till i insideraffärer.– Det blir en masspsykos, säger börsövervakaren Mats Wilhelmsson, som tror på fler åtal kommande år. Företagen gör rekordvinster och öser ut pengar till ägarna ur sprängfyllda kassor. Utdelningar och aktieåterköp från de börsnoterade företagen väntas uppgå till 300 miljarder kronor. Förvaltare på banker och fondkommissionärer får miljonbonusar ovanpå redan höga löner. Den senaste veckornas insideravslöjanden visar att det snabba cash som gäller. De två män som misstänks för insideraffärer i den så kallade Cevianhärvan antas ha tjänat 85 miljoner kronor på olagliga affärer under drygt ett år.

Kronfogden gjorde tillslag i deras hem för att beslagta tillgångar. I den Ceviananställdes bostadsrätt värd 12 miljoner hittades 3 096 000 kronor i kontanter. Utanför stod en Mercedes med nypris 1 290 000 kronor. Den 34-årige mannen äger också en villa värd två miljoner och hade över två miljoner på bankkonto.Hos den Nordeaanställde 35-åringen, som är barndomskamrat från Lidingö med Cevianmannen, hittades 498 000 kronor gömda i en bilbarnstol i källaren. Mannen äger två BMW med ett nypris över en halv miljon och delar en villa värd fem miljoner med hustrun.

Minst lika spektakulär är härvan kring fastighetsbolaget Alloktons ägare Bernhard von der Osten-Sacken, som också misstänks för insideraffärer. Han har gjort sig känd för ett vidlyftigt uteliv på Stureplans krogar och blev riksbekant då han beställde in en flaska champagne för 78 000 kronor.Börsmäklarnas ”silly season” börjar efter att fjolårets bonusar betalas ut med lönen i februari eller mars.De duktiga kan räkna med anbud från konkurrenterna. Precis som i sportvärlden är hög lön och bonusprogram lockbeten. Och precis som i sportvärldens kan de bästa mäklarna räkna med övergångssummor. Pengarna tas från de vinster fondförvaltarna gör på småspararnas avgifter. Elisabeth Tandan blev vd på Aktiespararna i höstas. Hon för de små aktieägarnas talan på bolagsstämmorna.– Frågor om bonusar, incitamentsprogram och ersättningar till styrelsen får ökad aktualitet i en högkonjunktur när bolagen visar goda resultat och börsen är stark. Vi vill ha ett tak på bonusar och tittar också noga på styrelsernas ersättningar. När börsen går på högvarv växer också de tvivelaktiga affärerna. Men mörkertalen är stora och insideraffärer är svåra att bevisa.

Mats Wilhelmsson var börsmäklare i tolv år, arbetade sedan med övervakning på Stockholmsbörsen i åtta år och har nu samma jobb på småbolagsbörsen NGM, Nordic Growth Market. I hans jobb ingår att avslöja insideraffärer:– Det blir mer att göra i en högkonjunktur. Det är vanligare att utnyttja kunskap om positiv information. Att handla på negativ information är svårare, då måste man blanka eller låna aktier. Det lämnar också fler spår.

Han tror att stämningen efter flera års högkonjunktur bidrar till fler vidlyftiga affärer:– Jag är visserligen inte psykolog, men det skapas en slags masspsykos. När fler och fler tjänar mycket kan det fresta andra att gena i kurvorna. Det är omöjligt att säga om det blivit fler insideraffärer. Däremot har teknikutvecklingen gett oss bättre verktyg för att hitta misstänkta transaktioner.Mats Wilhelmsson är övertygad om att det kommer fler fällande insiderdomar i börsyrans spår:– Jag är förvånad över att det inte väckts fler åtal efter de senaste åren. Men man ska veta att en insiderutredning tar lång tid, särskilt om utlandet är inblandat. Utredarna får vänta länge på svar från andra länders myndigheter. Men jag tror att effekterna kommer de närmaste åren.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Holmkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro