ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekordåtal för misstänkt filmpirat – kan få fängelse

Evelina Olsson · 22 Apr 2013
Uppdaterad 23 Apr 2013
Rekordåtal för misstänkt filmpirat Tim Burtons film "Sweeney Todd" med Johhny Depp var en av de fildelade filmerna.

Rekordåtal för misstänkt filmpirat Tim Burtons film "Sweeney Todd" med Johhny Depp var en av de fildelade filmerna. Foto: Scanpix


På måndagen väcktes åtal i fallet som är det största där en enskild person laddat upp film.

klar

Artikellänk är kopierad

Personen ska ha laddat upp en stor del av sajten Swebits material. – Han har fungerat som en länk mellan små slutna forum och allmänheten, säger åklagaren Henrik Rasmusson. Flera filmer ska ha släppts månader innan de kommit ut i videobutikerna och uppladdningarna ska ha skett mellan april 2008 och november 2010. Fildelningssajten ska då ha haft runt 35 000 användare. Den 27-årige mannen misstänks ha laddat upp 518 filmer men erkänner endast brott rörande 18 filmer. Materialet omfattar topplistefilmer och ett antal tv-serier.

– Min uppfattning är att skadeverkningarna kan beräknas vara så pass stora vid den här typen av verksamhet, sett till volymen av uppladdat material. Jag anser att det handlar om fängelsenivå och jag kommer sannolikt yrka på ett fängelsestraff, säger åklagare Henrik Rasmusson till P3 Nyheter.

Swebits lade ner i februari 2011.

Polisen och åklagarmyndigheten har de senaste åren lagt extra resurser i jakten på olagliga fildelare. – Tack vare satsningen har våra möjligheter till att nå resultat ökat betydligt jämfört med hur det såg ut för fem år sedan. Framförallt handlar det om att vi tilldelats ordentliga resurser men också fått mer kunskaper, säger Rasmusson. Enligt honom ligger den svenska myndigheterna i topp när det gäller jakten på fildelare. – Det är inte många länder som lägger ner de resurser som vi gör både på åklagar- och polissidan. Samtidigt förekommer det mycket fildelning i Sverige och vi har en hög it-mognad, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro