ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekorddyr julgran i år

Anders Edholm/TT · 25 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Räkna med att få betala en hundring extra för julgranen i år. Det är brist på gran, både i Sverige och Danmark.

– Generellt har julgranarna gått upp med 25 procent, säger Heinz Diebig, granodlare i Hörby och ordförande i Sydsveriges Julgran och Pyntegröntodlarförening.

Brist på julgranar i Sverige ligger bakom prishöjningen liksom situationen i grannlandet Danmark.– Tidigare har danskarna dränkt Sydsverige med överskottsgranar, men nu är det brist på granar även i Danmark, förklarar Heinz Diebig.

Priset på en julgran varierar kraftigt mellan 60 och 500 kronor beroende på sort och plats i landet.– I skogsbygderna går det inte att ta lika mycket betalt för granarna, säger Heinz Diebig.

I Stockholm kan man få punga ut med en 500-lapp för en kungsgran, en tålig ädelgran som inte barrar och har täta grenar. I Malmö kan den kosta mellan 350 och 400 kronor.

Snittpriset för en vanlig svensk rödgran är cirka 150 kronor, motsvarande för kungsgran är cirka 200—300 kronor medan en stickig men hållbar blågran kostar ungefär 200 kronor. Rödgranen står fortfarande för 40 procent av försäljningen, uppskattar Heinz Diebig.– Tendensen är att det blir mer och mer kungsgran, den är numera också uppe i cirka 40 procent. Blågran är svårodlad och står för cirka 20 procent, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Edholm/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro