ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekordhögt svenskt bensinpris - men fortfarande billigt i Östeuropa

Björn Sjö · 6 Aug 2018
Uppdaterad 6 Aug 2018
Passa på att tanka fullt om du bilar i östra Europa.

Passa på att tanka fullt om du bilar i östra Europa. Foto: Mujo Korac/IBL


De svenska bensinpriserna slog på måndagen nytt rekord. Högt råoljepris och svag kronkurs är några förklaringar. Den som bilsemestrar i östra Europa bör fylla bensintanken inför hemresan.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har tidigare rapporterat om att det svenska bensinpriset på måndagen nådde en ny rekordnivå. De stora bensinbolagen höjde med en tioöring. En liter 95-oktanig bensin kostar nu cirka 16 kronor och 26 öre på de flesta bemannade stationer.– Prishöjningen beror främst på att världsmarknadspriset har stigit, förklarar Ulf Svahn, vd för bensinbolagens branschorganisation Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet (SPBI).– Tidigare i sommar har den så kallade säsongseffekten varit oväntat låg. Nu är den uppe på en normal nivå. Det beror i sin tur på en stark efterfrågan på bensin i världen, med USA i särklass.

Svagare krona

– Det andra som trycker upp priserna är att kronan åter har försvagats mot dollarn. Och bensin handlas alltid i dollar.Prishöjningar på råvaran slår igenom kraftigt eftersom Sverige har hög skatt på bensin, tillägger Ulf Svahn.– Det är ett politiskt beslut, och det är egentligen ingen större skillnad mellan partierna.Ulf Svahn tror inte svenskarna tankar mindre på grund av bensinprishöjningarna.– Vi ser mer långsiktiga effekter, som att man köper bränslesnålare bil varje gång man byter.

Tanka utomlands

Men den som är ute på bilsemester i Europa kan tjäna en slant på att tanka fullt inför hemresan.Ulf Svahn konstaterar dock att det är ungefär samma prisnivå i hela Västeuropa. Förr var skillnaderna betydligt större.– Alla västländer har ungefär samma klimatpolitik numera. Sverige brukar ligga på femte plats. Danmark och Holland högst. Och det är ingen större skillnad på svenska eller tyska priser.

Men i Östeuropa kan svensken fortfarande tanka billigare. I Litauen under 12 kronor litern, i Polen och Ungern under 13 kronor.Webbtjänsten Global Petrol Prices listar priserna i alla europeiska länder.

Enligt Ulf Svahn är det ingen skillnad på bensinkvaliteten i till exempel Baltikum, Polen eller andra EU-länder i öst.– Det som kan skilja är att svensk bensin har vissa klimategenskaper, som passar vårt arktiska klimat. Men kvaliteten är densamma i alla EU-länder, öst som väst.

Ingen sänkning i sikte

Ulf Svahn tror inte att svenska bensinpriser kommer att sjunka inom den närmaste tiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro