ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekordkall vinter minskar risken för fästingar i sommar

Niklas Sandberg · 8 Jan 2016
Uppdaterad 8 Jan 2016
En kall vinter kan ge oss mindre av de blodsugande parasiterna i sommar.

En kall vinter kan ge oss mindre av de blodsugande parasiterna i sommar. Foto: TT


Finska biologer i Åbo spår att sommaren kan bli relativt fästingfri om de senaste dagarnas stränga vinter fortsätter. Dock krävs det mindre mängder snö för att vara effektivt.

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste dagarna har varit några av de kallaste på ett tag. Men allt ont för ibland även med sig något gott. Det kalla vädret gör att många fästingar dör, skriver finska YLE.

Biologer i Åbo spår att vi kommer att få mindre fästingar i sommar. Detta eftersom fästingarna är kallblodiga och därför inte kan anpassa sig till extrema klimat. De behöver plusgrader för att överleva och för att skydda sig från kylan gräver de ofta ner sig i marken.

►LÄS MER: Att ta bort fästingar med hjälp av en tops kan göra dig sjuk

Dock krävs det även att vi inte får särskilt mycket snö för att vi ska kunna erbjudas bästa chanser om en mindre mängd fästingar i sommar.

– Om det är lite snö och mycket tjäle förväntar man sig att de fryser bort, säger professor Sven Bergström vid Umeå universitet till SVT Nyheter Västerbotten och fortsätter:

– Men det behövs längre perioder av kyla och ingen snö.

►LÄS MER: Ovanlig fästingsmitta i Sverige

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro