ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Rekordlång prideparad väntas gå genom Stockholm

Metro/TT · 1 Aug 2018
Uppdaterad 1 Aug 2018
Årets prideparad kan bli större än någonsin. Här en bild från en tidigare Prideparad.

Årets prideparad kan bli större än någonsin. Här en bild från en tidigare Prideparad. Foto: IBL.


Europride i Stockholm har redan smygstartat – men i kväll sker den officiella invigningen på Östermalms IP. Förste vice ordförande Emilia Wikström Melin hoppas på ett större internationellt fokus – och tror att lördagens parad kan bli stadens största någonsin.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholmsdelen av Europride smygstartade redan i fredags med en kickoff i Kungsträdgården. I måndags öppnade Europride house i Kulturhuset med seminarier och debatter – men i kväll sker den officiella invigningen på Östermalms IP.

– Hbtq-personer är fortfarande en utsatt grupp som lider av större psykisk ohälsa än heterosexuella. Många har fortfarande svårt att komma ut i dag och det finns fortfarande fördomar – vi behöver synas och höras, säger Emilia Wikström Melin, förste vice ordförande i Stockholm Pride.

Internationellt fokus

Europride är en europeisk festivaltitel som Stockholm Pride och West Pride i Göteborg ansökt om att få arrangera tillsammans 2018 – Wikström Melin hoppas att det kan bidra med ett mer internationellt fokus.

Till exempel gästas festivalen av flera internationella aktörer och människorättsaktivister från olika länder för att upplysa om hbtq-personers villkor utomlands.

– Det går framåt i många länder, men på vissa ställen går utvecklingen åt helt fel håll och där är det inte så lätt. Detta blir ett sätt att visa att vi stödjer varandra, säger Wikström Melin.

Rekordstor parad

I dag finns ett 70-tal prideparader i landet. Lördagens parad i Stockholm väntas bli stadens största någonsin med omkring 60 000 deltagare och 600 000 i publiken.

Samtidigt har det startats alternativa pridefestivaler som är kritiska mot bland annat alkoholfokus och att kommersiella företag sponsrar, hur ser ni på det?

– Vi är en demokratisk förening och gör inte val på det sättet. Men alla som deltar måste skriva under på vår värdegrund. Och som det ser ut i dag är vi beroende av att ha kommersiella aktörer – för vi får inte så mycket bidrag på andra sätt, säger Wikström Melin och tipsar om framför allt tre punkter som man inte får missa:

• Schlagertorsdagen

• Human Rights Conference på freda

• Och självklart den stora prideparaden.

pil
Fakta: Europride 2018

Europride är en festivaltitel som varje år får användas av en europeisk festival för hbtq-personer efter beslut av organisationen European Pride Organisers’ Association (EPOA). Europride 2018 arrangeras av Stockholm Pride och West Pride i Göteborg tillsammans. Europride i Stockholm pågår 27 juli till 4 augusti, Europride i Göteborg 14 augusti till 19 augusti.

Den officiella invigningen i Stockholm sker i dag onsdag, klockan 15.00 vid Östermalms IP.

Källa: Källa: Europride2018.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro/TT
Metro/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro