ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekordmånga avhopp av förtroendevalda

Johan Lindblom · 14 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

Flest avhopp hos moderaterna bland stora partier

klar

Artikellänk är kopierad

POLITIK. Trots att endast ett par månader gått av den nya mandatperioden har hela 353 förtroendevalda politiker valt att tacka nej till sina politiska uppdrag i kommun, landsting och riksdag. Det är något fler än vid samma tid under föregående mandatperiod.– Vi trodde nog på en ännu tydligare ökning i och med att Sverigedemokraterna tackat nej på väldigt många håll, kommenterar Mikael Patriksson på Valmyndigheten i Stockholm.

Antalsmässigt flest nej till förtroendeuppdragen hittar vi bland moderaterna. Sextionio moderater har hoppat av innan eller strax efter att valresultaten blev klara i slutet av september.Det är förvisso bara ett avhopp mer än vad socialdemokraterna redovisar totalt men sossarna har betydligt fler mandat i både landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige. Tittar man på avhoppen enbart i kommunfullmäktige (inklusive ersättare) återfinns flest nej, 5, i lilla Gnosjö kommun.– Vi har haft några sverigedemokrater som tackat nej samt en kristdemokrat som låter riksdagsuppdraget gå före, kommenterar Christian Bagan, kommunsekreterare i Gnosjö kommun.

I landstingen har hela åtta politiker tackat nej i Västra Götaland och sju i Stockholm, två stora landstingsfullmäktige.– I riksdagen kommer hela sju av åtta avhopp från moderaterna. Något ovanligt med så stor representation från ett parti, kommenterar Mikael Patriksson.– Siffrorna ovan är preliminära. Bland skälen till avhoppen märks som vanligt att politikern ångrat sig eller flyttat. Enstaka dödsfall finns också med i statistiken.Totalt antal förtroendevalda platser är i kommunfullmäktige 13 092 och i landstingen 1 656.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro