ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekordmånga barn äter adhd-medicin

Johanna G Jimenez · 31 Jan 2012
Uppdaterad 31 Jan 2012
Ebba Johansson från Klippan är 13 år, går i grundsärskola och har diagnosen adhd, som gör att hon lätt går upp i varv och blir överaktiv. I dag har hon en medicin som hon trivs med, den hon använde tidigare gjorde henne nedstämd.

Ebba Johansson från Klippan är 13 år, går i grundsärskola och har diagnosen adhd, som gör att hon lätt går upp i varv och blir överaktiv. I dag har hon en medicin som hon trivs med, den hon använde tidigare gjorde henne nedstämd. Foto: Peter Brinch


Tre gånger fler barn får adhd-medicin i dag jämfört med 2006. Överläkare: Medicin bra grund men viktigt med andra stödinsatser”

klar

Artikellänk är kopierad

Under 2011 skrevs det ut tre gånger mer adhd-medicin till skånska barn, jämfört med år 2006, enligt siffror från Socialstyrelsen. – I dag är medicinen klassad som standardläkemedel och det är fler läkare som kan skriva ut. Dess-utom är kunskapsläget bättre i dag, man har en större förståelse för adhd i dag, säger Mikael Hoffmann, chef för Nätverk för läkemedelsepidemiologi, Nepi. Peik Gustafsson, överläkare på barnpsykiatrin i Malmö/Lund tycker inte heller att det konstigt att fler barn får adhd-medicin i dag, men understryker hur viktigt det är att medicinen inte ses som en enkel lösning utan åtföljs av andra stödåtgärder. – Det är först på senare år man verkligen har insett hur många barn som lider av adhd. Jag ser inget fel med medicinering i sig men andra stödinsatser, i skolan och i familjen, är också enormt viktiga. Där finns det mycket mer att göra, säger Peik Gustafsson.

Ebba i dokumentär om sitt liv med adhd

Trettonåriga Ebba Johansson från Klippan lever med adhd, går i grundsärskola och äter medicin för att bli lugnare. I dag funkar hennes vardag ganska bra tack vare att hon får både stöd och medicin. – På natten sover jag under ett bolltäcke, det väger sju kilo. Jag somnar bättre och blir lugn, säger Ebba Johansson. Bolltäcket är ett specialtäcke med bollar i som visat sig hjälpa mot sömnsvårigheter hos personer med adhd. Täcket, och en så kallad timtavla som hjälper henne att strukturera tiden, har hon fått genom barnhabiliteringen i Ängelholm, berättar hennes pappa Conny Johansson, som är glad åt de stödåtgärder som Ebba har fått. – Medicinen är en bra grund i kombination med bra stödåtgärder. Ebba går hos psykolog och vi har fått massor av hjälp av barnhabiliteringen. De har gett oss många konkreta verktyg som hjälpt oss enormt i vår vardag, säger Conny Johansson. I dag funkar vår tillvaro jättebra men det har varit en lång resa hit.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna G Jimenez
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro