ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekordmånga drunkningar - dyster statistik för varma maj

Björn Sjö · 7 Jun 2018
Uppdaterad 7 Jun 2018
Det varma majvädret ledde till många drunkningsolyckor på badplatser.

Det varma majvädret ledde till många drunkningsolyckor på badplatser. Foto: IBL


Värmeböljan i maj lockade till bad och sjöliv. Tyvärr ledde det också till det högsta antalet drunkningar sedan 2003, visar Svenska livräddningssällskapets preliminära statistik.

klar

Artikellänk är kopierad

Dödssiffran 21 är nästan dubbelt så hög som året innan, då 11 personer drunknade i maj. I snitt är antalet drunkningar i maj månad 10.

Årets badsäsong är redan nu, i början av juni, den värsta på femton år. Man får gå tillbaka till 2003, då det var en extremt varm sommar och 48 personer drunknade.

– Vi kopplar det till det varma vädret. Fler har sökt sig till sjöar och badstränder, säger Mikael Olausson, livräddnings- och säkerhetsansvarig på Svenska livräddningssällskapet, till TT.

Han är bekymrad över att siffran är så hög redan innan semestertiderna har börjat.

Färre båtolyckor

En markant skillnad i årets drunkningssiffror är att ingen skett i samband med fritidsbåtar. 2017 var 6 av de 11 drunkningarna båtolyckor.

Badolyckorna är i år tio stycken, jämfört med två förra året.

Totalt har 44 personer omkommit i drunkningsolyckor hittills i år. Förra året var siffran 33 vid samma tid.

Av årets drunkningsoffer i maj var 12 män, 5 kvinnor, 2 barn och två av okänt kön och ålder. Statistiken omfattar även drunkningsolyckor med svenska medborgare utomlands. En av månadens olyckor inträffade i Barcelona,Spanien, där en svensk kvinna född 1955 omkom den 25 maj.

Svenska livräddningssällskapets statistik bygger på data från polis och räddningstjänst, medier, lokala förbund och olika myndigheters officiella källor. I statistiken ingår inte självmord.

Så här räddar du liv vid drunkningsolyckor.

pil
Fakta

Antal omkomna i drunkningsolyckor i maj månad:

2017: 11

2018: 21

Källa: Källa: Svenska Livräddningssällskapet

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected].se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro