ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekordmånga handlar på kredit

TT · 14 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FINANS Kreditkort nyttjas allt flitigare av svenskarna. Under sommarens regniga månader har krediterna flödat.Men risken att fastna i skuldfällan är stor.

Var och varannan månad trillar erbjudande om nya kreditkort in i postlådan. Bankernas intensiva arbete med att få fler att handla med kreditkort har minst sagt gett resultat. På sex år har antalet kontokortskrediter ökat med över tio miljarder kronor, från 15 882 miljarder kronor 2001 till 25 606 miljarder i juni 2007.Sommarens regniga månader har dessutom lett till att vi handlat på rekordnivåer. Från maj till juni i år har krediterna ökat med över en miljard kronor och branschen vittnar om att även juli månad, där statistik från SCB fortfarande inte finns tillgänglig, följer den uppgående trenden.-Våra kunder har ökat sina krediter med nära 40 procent under juli månad på vanliga kreditkort, säger Niklas Svensson, chef för bankaffärer hos Ikanobanken, som redovisar en marginell ökning av antalet kunder för samma period. En toppmånadBland de större bankerna finns ingen färsk statistik. Nordea har inte juli månad klar för redovisning men nämner att antalet nya kreditkort i juni i år ökat med 55 procent och antalet korttransaktioner med 37 procent, jämfört med samma tidsperiod i fjol.Enligt Entercard, som hanterar cirka 500 000 svenska kreditkortskunder, har även juli månad varit stark.– Alla typer av kortanvändning ökar under juli. Det är en semestermånad och den ligger i topp liksom december, säger Morten Gulbak, vd på Entercard. Fler till fogdenMen svenskarna handlar inte bara mer på kredit. Allt fler hamnar också i skuldfällan. Kreditfordringarna har tredubblats från 2 620 miljarder 2001 till 7 726 miljarder i juni 2007.Hos Kronofogdemyndigheten har antalet privaträttsliga ärenden ökat stadigt under de senaste åren. Enligt Åke Lundholm, informationsansvarig på Kronofogdemyndigheten, ligger kreditkortsamhället sannolikt bakom en stor del av uppsvinget.– Det är många som har kreditkort för att inte behöva betala allt på en gång, vilket är dumt om man lever på marginalen eller utnyttjar krediten väldigt hårt. Det räcker att man blir sjuk eller arbetslös så rasar hela korthuset och då finns det risk att man hamnar hos kronofogden, konstaterar Åke Lundholm.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro