ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekordmånga lämnar landet: Sverige är ett utvandringsland”

Johan Wikén · 7 Jan 2016
Uppdaterad 9 Jan 2016
Rekordmånga utvandrar från Sverige. Men många återvänder också.

Rekordmånga utvandrar från Sverige. Men många återvänder också. Foto: Montage/Alamy


De senaste åren har över 50 000 personer utvandrat från Sverige varje år. Aldrig förr har så många lämnat landet. Sverige är också i dag ett utvandringsland”, säger statsvetaren Maria Solevid till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Sveriges folkmängd ökar ständigt. Samtidigt är utvandringen rekordstor. Under 2014 utvandrade 51 237 folkbokförda personer. Det är fler än under toppnoteringarna i slutet på 1800-talet när det var kris i jordbruket i Sverige.

– Andelen utvandrare i förhållande till den svenska befolkningen som helhet är inte lika stor som på 1800-talet. Men faktum kvarstår. Sverige är också i dag ett utvandringsland, säger Maria Solevid, statsvetare vid Göteborgs universitet, till SVT.

LÄS MER: 660 000 svenskar bor utomlands – här är de populäraste länderna

Det kan dessutom finnas ett stort mörkertal gällande svenskar som lämnar landet, enligt Maria Solevid. Många som är borta längre än ett år glömmer eller struntar i att meddela det till Skatteverket trots att man är skyldig att göra det.

– Det finns förbluffande lite kunskap om vilka dessa är och varför de flyttar, säger statsvetaren till SVT.

Därför håller Maria Solevid och hennes kollegor på med en kartläggning av utlandssvenskarna. I nuläget färdigställer de en enkätundersökning som nästan 3 000 svenskar i utlandet har deltagit i.

Det finns skillnader mellan de som utvandrade förr och nu. I dag återvänder många utlandssvenskar till Sverige och har under flera år varit den största invandrargruppen.

– Det finns en cirkulär migration som sker fram och tillbaka. Förr var en utomlandsflytt något man gjorde en gång och väldigt permanent. Nu är migrationen kortare och upprepad. Vi flyttar utomlands och hem igen och sedan ut i världen igen, säger Maria Solevid till SVT.

►LÄS MER: Hon har varit på semester – i tre år

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro