ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekordmånga pinkande svenskar bötfällda

John Lindblom · 6 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Allt fler svenskar åker fast för olaglig urinering trots att en böteshöjning infördes i slutet av förra året. 

Allt fler svenskar åker fast för olaglig urinering trots att en böteshöjning infördes i slutet av förra året.  Foto: Scanpix


Kissnödiga ger staten miljoner

klar

Artikellänk är kopierad

Antalet bötfällda för olaga urinering på allmän plats ökar kraftigt. Fjolårets rekord på 3 328 ertappade utekissare ser ut slås med god marginal 2007.Den 1 augusti i år hade 2 252 redan bötfällts för att ha uträttat sina behov på fel ställe.Chockhöjningen av “kissböterna” i slutet av förra året, från 500 till 800, gav ingen avskräckande effekt.- Böteshöjningen har väl knappast nått ut till allmänheten i någon större omfattning. Jag tror till och med att många som fått böter i år ännu inte vet om att gärningen är förenat med bötesstraff, säger Anja Franck vid Rikspolisstyrelsens enhet för ordningböter i Kiruna.Antalet bötfällda för olaga urinering har ökat med flera hundra procent sedan 2002 då drygt 900 personer straffades. Den näst intill dramatiska ökningen beror i första hand på att fler och fler polismyndigheter prioriterar lagbrottet allt mer. Dessutom har ordningsbotsförfarandet, där böterna kan skrivas ut direkt på plats, underlättat rapporteringen för poliser i yttre tjänst.Totalt har 2007 års bötfällande kostat nödiga svenskar drygt 1,8 miljoner kronor. Som vanligt har Västra Götalands poliser bötfällt nödiga länsbor bäst av alla 21 myndigheter. 320 göteborgare och västgötar har fått betala 800 kronor vardera för att la lättat på trycket mot en fastighet, mot ett träd eller mitt på gatan.Oväntat hög andel kissböter noterar Östergötlands polismyndighet med 220 och Halland med 178.I statistiken ingår inte ett fåtal personer som bestridit böterna som gått vidare till åklagare för bedömning.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro