ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekordmånga skåningar söker skuldsanering

Johanna Gjiminez och Evelina Olsson · 25 Feb 2013
Uppdaterad 25 Feb 2013
Rekordmånga  skåningar söker skuldsanering  Antalet ansökningar om skuldsanering i Skåne har ökat de senaste fem åren.

Rekordmånga skåningar söker skuldsanering Antalet ansökningar om skuldsanering i Skåne har ökat de senaste fem åren.


Ansökningarna om skuld­sanering strömmar in till Kronofogden. Under 2012 slog antalet skånska ärenden nytt rekord.

klar

Artikellänk är kopierad

Bara i Lund har antalet ansökningar ökat med 63 procent under 2012 jämfört med året innan.

– En förklaring kan vara att just Lund drabbats hårt av många uppsägningar och varsel de senaste åren, säger Per-Olof Lindh, Kronofogdens enhetschef för skuldsanering.

Under 2012 ansökte totalt 1299 skåningar om skuldsanering jämfört med 911 stycken under 2007. Ökningen kan ha flera förklaringar.

– Lågkonjunkturen som vi såg under 2008 och 2009 har gjort sitt men skuldsaneringsbegreppet har också blivit mer känt genom exempelvis Lyxfällan. Men vi vet också att det finns ett stort mörkertal med personer som troligtvis har behov av sanering, säger Lindh.

På Malmö stads hyres-och budgetrådgivning är det högtryck, förklarar Mia Nordqvist, budgetrådgivare.

– I början av året vänder sig många till oss för att man bestämt sig för att få ordning på sin ekonomi. Det är som med träningslöftena efter nyår, man vill ta nya tag, säger hon.

Enligt Kronofogden kommer ansökningarna från personer i alla åldrar, allt från familjeförsörjare till pensionärer i 85-årsåldern.

– Det är sällan shopaholics som hamnar är, oftast rör det sig om någon större anledning exempelvis arbetslöshet, skilsmässa eller långa sjukskrivningsperioder, säger Lindh.

I höst väntas ett nytt lagförslag ligga klart, som ska underlätta för skuldsatta personer att söka skuldsanering. Lagförslaget är välkommet.

– Kraven på den som får skuldsanering är höga. Det finns all anledning att underlätta för gäldenärerna så att de kan ha ett drägligt liv samtidigt som de sköter sina betalningar, i stället för att administrationen av skulderna tar all deras tid, säger Lindh. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Gjiminez och Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro