ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekordmånga sommarjobb i år

Jonas Andersson · 22 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Johan Ehliar var en av de tusentals sökande som fick sommarjobb på Gröna Lund. Det är hans andra år på det expanderande nöjesfältet. 

Johan Ehliar var en av de tusentals sökande som fick sommarjobb på Gröna Lund. Det är hans andra år på det expanderande nöjesfältet. 


klar

Artikellänk är kopierad

För många högstadie- och gymnasieungdomar pågår just nu en febril jakt på ett sommarjobb. Även om konkurrensen är hård är det bättre utsikter att hitta ett jobb än på länge. Enligt Tord Strannefors, prognoschef på Ams, ser läget på sommarjobbsfronten ganska bra ut i år.– Det finns fler jobb än förra året och året dessförinnan, säger han. Statistikenheten på Ams har emellertid bara koll på en liten del av sommarjobben. Många ungdomar får jobb som aldrig hamnar på arbetsförmedlingarna, via föräldrar och bekanta.

Tord Strannefors har inte gjort någon närmare analys av årets utannonserade sommarjobb, men säger att jobben traditionellt ofta handlar om tjänster.Vissa nöjesfält och upplevelseparker erbjuder varje år hundratals ungdomar sommarjobb.På Gröna Lund är rekryteringen av årets sommarjobbare i full gång. – Hittills har vi fått in 7 000 ansökningar, säger Annika Troselius, pressansvarig på Gröna Lund.Sammanlagt behöver Gröna Lund cirka 1 100 sommarjobbare. Hälften av dem brukar vara folk som jobbat tidigare år och kommer tillbaka.

De flesta som söker sommarjobb på Gröna Lund är i åldern 18 till 20 år, enligt Kaj Holmgren som är chef för rekryteringen.Johan Ehliar, 19 år, går sista året på Stockholms musikgymnasium och ska jobba på Gröna Lund i sommar. För honom blir det andra året. Förra året servade han besökarna vid bland annat lotterierna och godishjulen. – I år ska jag ha en annan uppgift. Jag ska hjälpa dem som jobbade som jag förra året. Jag ska till exempel fylla på vinster åt dem och laga sådant som gått sönder. Det kallas löpare, säger han.

Förra årets sommarjobb på Gröna Lund var hans första jobb över huvud taget.– Jag var jättenöjd. Det bästa var gemenskapen med alla arbetskamrater. Jag tycker också det är roligt med kontakten med alla gäster, säger han.Allra bäst trivdes Johan med att ha hand om skjutbanan.Sommarjobb på Gröna Lund är dock inte bara en dans på rosor.– Bitvis kan det vara stressigt och det kan bli långa arbetsdagar, säger Johan.Hos Gröna Lunds konkurrent på västkusten är rekryteringen av sommarjobbare i princip klar.– Vi har haft cirka 5 000 ansökningar, säger Emma Svensson, personaladministratör på Liseberg.

Hon säger att Liseberg brukar anställa cirka 400 sommarjobbare. Ansökningstiden på Liseberg har de senaste åren varit så tidigt som mellan den 1 december och den 31 januari.Det finns även möjligheter till sommarjobb utanför Sveriges gränser. På Ams webbsajt Sommarjobb.ams.se utannonseras även säsongsjobb utomlands.Tivoli i Köpenhamn tar emot ansökningar året om.

På nöjesfältets webbsajt finns ett elektroniskt formulär som den som är intresserad kan fylla i

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro