ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekordmånga stockholmare vill plugga i sommar

Jenny Sköld · 27 Jun 2013
Uppdaterad 27 Jun 2013

20 000 studenter har sökt en eller flera sommarkurser vid Stockholms universitet i sommar. Det är en tydlig toppnotering jämfört med alla tidigare år.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

–  Det är en kraftig ökning utan någon bra förklaring. Kanske har det att göra med hur arbetsmarknaden ser ut, säger antagningsansvarige Peter Wretling, vid Stockholms universitet.  

Förra året var antalet sökanden  knappt 11 000 och året dessförinnan 8000. Framför allt är det distanskurserna som lockar, i synnerhet de i datakunskap – med 1500 sökanden – och praktisk projektledning – med nästan 4000 sökanden. 

– Det är ämnen som ligger lite i tiden. Det har varit många sökanden tidigare också till de här kurserna, men inte så otroligt många som i år. 

Trots det räknar Peter Wretling med att ingen av de sökande blir helt utan plats. Distanskurserna kan till exempel helt anpassas efter antalet sökanden.  Det är inte heller helt kört för eftersläntrare.  Vissa program och kurser är fortfarande öppna för sen anmälan och då finns en chans att bli reservantagen till den. 

Även höstens ansökningar slår alla tidigare rekord med 80 000 sökanden. Men det behöver inte nödvändigtvis betyda att färre blir antagna. 

– Det beror på vad man sökt. På populära utbildningar som psykolog och juristprogrammen blir det ännu svårare att komma in, men sedan har vi ju kurser som tidigare varit svåra att fylla. 

Enligt Neda Seyseddin är sektionsansvarig för ungdomslaget på Arbetsförmedlingen Södermalm, tror inte att det ökade intresset för att plugga beror på brist på sommarjobb, utan snarare en attitydförändring hos de unga. 

– Vi har fler inkomna sommarjobb i år jämför med förra året. Men unga tycker inte längre att det är kul att stå i en glasskiosk eller plocka disk på sommaren. Då pluggar man hellre något utifrån intresse och lever på det man får i studielån eller från föräldrar. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro