ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekordmånga vapen upptäcks vid domstolarna

Malin Jansson · 22 Jan 2018
Uppdaterad 23 Jan 2018
Rekordmånga knivar och andra vapen upptäcktes vid landets domstolar 2017.

Rekordmånga knivar och andra vapen upptäcktes vid landets domstolar 2017. Foto: TT


Rekordmånga knivar och andra vapen togs i beslag vid landets domstolar 2017. Det visar ny statistik från Domstolsverket som Metro tagit del av. Antalet omhändertagna föremål som lett till en polisanmälan ökade med nästan 70 procent – samtidigt registrerades även fler fall av stök och oordning.

klar

Artikellänk är kopierad

En man i 55-årsåldern försökte ta med en kniv in på tingsrätten i Växjö. Kniven upptäcktes i samband med att mannen skulle passera säkerhetskontrollen. Mannen greps av domstolens ordningsvakter och polis kallades till platsen.

Incidenten, som inträffade i slutet av september förra året, är bara en i mängden av tillfällen då människor försökt ta med sig misstänkt olagliga föremål in på landets domstolar. Förra året togs rekordmånga knivar och andra vapen i beslag, visar statistik från Domstolsverket. Totalt inrapporterades 159 sådana händelser  – en ökning med 70 procent i jämförelse med 2016.

– Det är uppenbart att det är en riskfaktor – det är väldigt viktigt att man inte känner en oro för att bli skjuten eller på annat sätt skadad under en förhandling. Självklart ska man kunna vara säker på att det inte finns några vapen i domstolarna, säger Sven-Erik Alhem, förbundsordförande i Brottsofferjourernas riksförbund.

Enligt Joakim Eklund, säkerhetsspecialist på Domstolsverket, beror utvecklingen i stor utsträckning på införandet av fler fasta säkerhetskontroller. Antalet domstolar med en fast säkerhetskontroll har mer än dubblerats på senare år, och numer liknar många entréer de vid en flygplats med kontroll av personer, klädesplagg och väskor.

2014 hade bara 9 domstolar en sådan säkerhetsrutin – idag finns det på 21 stycken runt om i landet.

– I någon mening ser vi positivt på den här statistiken, som ju visar att vi får tag på fler farliga föremål, något som minskar risken för allvarliga fysiska övergrepp, säger Joakim Eklund.

De incidenter där föremål tagits i beslag, och som också registrerats i Domstolsverkets statistik, är de som lett till en polisanmälan. Det kan handla om till exempel knivar, knogjärn och pepparspray vilka misstänks vara olagliga att bära.

– Absolut påverkar säkerhetskontrollerna stämningen på domstolarna. De leder till en tryggare och säkrare miljö både för besökare och medarbetare – det hör vi tydligt när vi pratar med de domstolar som infört fast säkerhetskontroll, säger Joakim Eklund.

Tidigare så krävdes det att det skulle finnas en konkret hotbild mot den specifika domstolen för att den skulle få tillstånd att installera en fast säkerhetskontroll. Men i och med en ny lagstiftning från 2012 blev reglerna mer generösa.

Sven-Erik Alhem menar att domstolsväsendet varit sena med att inse betydelsen av trygghet och säkerhet.

– Flyget har använt sig av säkerhetskontroller sedan länge, men till domstolarna har det här säkerhetstänket kommit väldigt sent – egentligen skulle de ha införts för 20 år sedan, säger han.

Vad gäller förekomsten av olika former av hot vid domstolarna så har detta också ökat på senare år.  Enligt Domstolsverkets statistik rapporterades 66 stycken händelser om hot 2013 – 2017 rapporterades 102 stycken.

Allmänt störande beteende och oordning utgör även det en stadigt växande kategori.

– När det kommer till att försöka påverka förhandlingarna på något sätt så vill jag att det ska finnas en nolltolerans. Vittnesrädsla är vår tids största demokratiproblem och den som stör i en rättssal borde bli ivägkörd omedelbart. Den typen av ordning finns i många andra länder, men i Sverige har man halkat efter och här finns mycket att göra, säger Sven-Erik Alhem.

Säkerhetsspecialisten Joakim Eklund menar dock att man ska vara försiktig i tolkningen av Domstolsverkets statistik.

– Frågan om så kallad otillåten påverkan mot myndighetspersoner, det vill säga till exempel hot och våld, har aktualiserats på senare år. Och det är svårt att avgöra om det är så att det nu finns en ökad benägenhet att rapportera eller om det faktiskt är så att det inträffar fler incidenter, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro