ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekordmycket blåbär

TT · 9 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Det är Norrland som gäller för den som vill plocka blåbär i sommar. I landets södra delar är det däremot närapå lönlöst att ge sig ut i jakt på fulla korgar, enligt den årliga blåbärsprognosen.

För att blåbären ska utvecklas ordentligt krävs två saker: fint väder under sensommaren året innan och att det inte blir för kallt under blomningen.

- Det är knopparna som anläggs på fjolårsgrenar som blommar. Då gäller det att det är bra väder. Sedan måste grenarna överleva vintern. De får inte bli frostskadade eller nerbetade, säger Ola Langvall, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som står bakom den årliga blåbärsprognosen.

I sommar är det synd om blåbärsälskarna i södra Sverige. Trots riklig blomning ser det ut att bli lite av ett katastrofår på bärfronten, framför allt i Götaland.

- Det blommade väldigt mycket. Men sen fick vi några kalla frostnätter och det dog död på en hel del blommor. Det ser riktigt dåligt ut, säger Langvall.

När TT når honom på telefon är han ute i de småländska skogarna och ser över blåbärstillgången.

- Jag plockar några ynkliga blåbär just nu. Väldigt, väldigt små. Jag skulle inte bry mig om att ge mig ut och plocka några mängder, säger han.

Finns det inget som kan rädda bären?- Det är lite för sent för att de ska gå att rädda.

Den som vill försäkra sig om fulla korgar ska i stället ge sig ut i de norrländska skogarna. Om det inte blir för torrt den närmaste månaden ser det ut att bli ett riktigt bra bärår i norra Sverige, enligt SLU:s beräkningar.

- Blommorna har bildat rikligt med kart. Efter det har det varit mycket gynnsamma förutsättningar för bären, säger Langvall.

SLU räknar med ett nytt rekordår i Norrland sedan de började sina mätningar 2003.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro