ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekordökning av nya droger

TT · 15 Nov 2012
Uppdaterad 15 Nov 2012

Mer än en ny drog i veckan upptäcks i Europa. Giftinformationscentralen rings ner av sjukhus och allmänhet när svenskar fått ångest, psykoser eller hjärtklappning av medlen. – Klart farligare än många traditionella droger, säger överläkare Erik Lindeman.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen (GIC), berättar att de varje vecka får samtal om ämnen de inte känner till. Dessutom har drogerna ofta olika namn.

– Sedan finns det överhuvudtaget inga garantier att de innehåller det som säljaren säger att de innehåller. Tvärtom är det rena High Chaparall, ofta olika blandningar och ibland något helt annat än det som angetts.

Sedan 2006 har antalet samtal som gäller "övriga ämnen", där nya syntetiska droger ingår, mångdubblats. 2006 hade GIC 150 samtal om gruppen, förra året 500. Fram till den 10 september i år har man tagit emot 750.

– Vi ser ett inflöde av frågor om nya substanser, men också en ökning av substanser som var nya för tre—fyra år sedan. Den stora effekten av rekordsiffran av nya ämnen kommer vi förmodligen att se om några år, säger Erik Lindeman.

Nya droger görs ofta för att komma undan ländernas långsamma klassningar. På Folkhälsoinstitutet ligger omkring 50 nya ämnen under utredning. Så många har det inte varit tidigare, enligt Anders Persson, kvalificerad utredare.

– Nej, och det fylls på hela tiden, säger han.

Från upptäckt till lagstiftning tar det minst tre månader.

Det är ändå snabbare än EU:s system, där medlemsländerna rekommenderas att lagstifta om ämnen. Då kan det ha gått år sedan Sverige reglerade ämnet.

– Så var det med mefedron till exempel, säger Anders Persson.

Men EU arbetar med en ny lagstiftning som ska möta hotet av de nya drogerna.

"Jag slås särskilt av hastigheten hos utvecklingen på området syntetiska droger. Jag tror att alla inser att det krävs kraftfulla och samordnade åtgärder om vi ska kunna bemöta denna utveckling på ett effektivt sätt", säger EU- kommissionär Cecilia Malmström (FP) i en skriftlig kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro