ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekordsommar för fjällturismen

Stockholm Ann Hagman · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Lapplands ljusa sommarnätter och klara fjälluft lockar alltfler barnfamiljer.

De står för årets största turistökning i fjällen, noterar Svenska Turistföreningen.

fjällturism Turistökningen på fjällstationerna i Abisko, Kebnekaise och Saltoluokta i Lappland har ökat med närmare 20 procent jämfört med förra sommaren.

Svenska Turistföreningens sommarkampanj med att låta barn under 15 år resa, bo och äta gratis tillsammans med sina föräldrar i Lappland är en succé. Fler barnfamiljer än tidigare har sökt sig ut i fjällen. Trendbrott-Vi hoppas och tror att det här är trendbrott. Många har upptäckt att det går att ta sig ut på fjället utan 20 kilos packning och göra kortare dagsturer, säger Gösta Westin, fjällchef för Svenska Turistföreningen (STF). En ny typ av fjällturister håller på att växa fram eftersom fjällstationerna medvetet satsar på att göra vistelsen så lättsam och njutbar som möjligt. Turisterna erbjuds hyra av utrustning, trerättersmiddagar och mjuka sängar. -Lappland är för många ett drömresemål. Men ofta tror de att det är krångligt och farligt att ta sig ut i fjällvärlden. Vi försöker visa på att det är helt kravlöst och att det går att göra allt i sin egen takt, säger Westin. Fler utländska turister STF driver cirka 40 fjällstugor i väglöst land och säsongen sträcker sig till mitten av september.

En viss ökning av utländska turister kan också skönjas, främst från Tyskland, Holland och England men även från Japan. STF har som mål att locka japaner vintertid till Abisko med trolska norrskensnätter.

I Hemavanområdet har fjällturismen också ökat sedan i fjol sommar. Avancerad cykling i skidbackarna spås vara en av de större turistmagneterna. -Trots horribla bensinpriser så ser vi ingen minskning av turister. Människor unnar sig att åka hit, i stället väljer de ett billigare boende, säger Jerker Teander, turistinformatör på Tärnafjällens turistbyrå. De flesta fjällvandrare anländer i slutet av juli för att gå längs Kungsleden från Hemavan. I slutet av augusti är det ripjakten och kantarellerna som lockar i Tärnafjällen som enligt initierade källor redan är av en femkronas storlek.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro