ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekordstor brist på förskollärare i Skåne

Johan Mårtensson Oscar Nelson · 5 Okt 2011
Uppdaterad 5 Okt 2011
De anställda på Maskrosens förskola ser positivt på att majoriteten av personalstyrkan är utbildade pedagoger.

De anställda på Maskrosens förskola ser positivt på att majoriteten av personalstyrkan är utbildade pedagoger. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Rekordmånga förskollärare söks i Skåne. 273 lediga tjänster – bara i augusti. Personalbristen kan få konsekvenser för barnen. Professor i pedagogik: Viktigt att verksamheten utvecklas.

klar

Artikellänk är kopierad

Bristen på förskollärare är stor i Skåne. Bara i augusti låg 273 lediga tjänster ute på Arbetsförmedlingen vilket är rekordmånga, enligt Josef Lannemyr, utredare på Arbetsförmedlingen i Malmö. – Det tar allt längre tid att tillsätta tjänsterna. Men eftersom man inte kan stänga dagis bara för att det är brist på pedagoger får man ofta ta in ickekvalificerad personal ett tag, säger han. Enligt Ingegerd Tallberg-Broman, professor i pedagogik vid Malmö högskola, utbildas för få förskollärare i förhållande till de senaste årens babyboom. – Prognosen är att det kommer att vara ett bristyrke flera år framöver. Fler utbildningsplatser behövs, men det är också viktigt att man lyckas behålla befintliga förskollärare i yrket. Jag tror inte att de nöjer sig med hårt slit och låga löner hur länge som helst, säger hon. Personalbristen kan få konsekvenser för barnen. – Det handlar ju om små barn och det innebär speciella krav. Det är viktigt med kontinuitet men också att verksamheten utvecklas, och då krävs utbildade förskollärare och inte bara barnskötare, säger Ingegerd Tallberg-Broman.

Rosengård storsatsar: Vi bestämde oss för att ta ett riktigt grepp

Trots hög konkurrens om personal storsatsar Rosengård i Malmö nu på förskolan. Verksamheter byggs ut, nya startar och stadsdelen söker förskollärare till 25 nya tjänster. – Vi bestämde oss för att ta ett riktigt grepp med helt nya befattningar för att leva upp till våra krav. Det är för få förskollärare hos oss i dag och vi märker att det har blivit svårt att rekrytera, men det går, säger Jytte Lindborg, barn- och ungdomschef i Rosengård. Nyligen startade Maskrosens förskola med 15 anställda. Skolan ligger i Rosengård och så gott som samtliga har pedagogisk utbildning, vilket är ovanligt. – Som utbildad har man nog en mer analytisk förmåga att lösa situationer som uppstår, säger Mona Clair, förskollärare. Andra pekar på att en person med rätt utbildning alltid ser ett pedagogiskt syfte. – För oss är även ett blöjbyte pedagogik. Det är inte bara att byta, säger Jane Thörnblad, förskollärare.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson Oscar Nelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro