ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekordtidiga gubbar lagom till midsommar

Johan Mårtensson · 15 Jun 2011
Uppdaterad 14 Jun 2011
Självplocksäsongen ovanligt tidig i år. Caroline Åkessonoch Sofia Johansson plockar jordgubbar på Annedals gård utanför Vellinge i Skåne.

Självplocksäsongen ovanligt tidig i år. Caroline Åkessonoch Sofia Johansson plockar jordgubbar på Annedals gård utanför Vellinge i Skåne. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Jordgubbar direkt från fälten – redan nu. Den varma våren har gett rekordtidig självplockning runt om i landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Den som själv inte odlar får köpa midsommarfestens jordgubbar i butik. Så brukar det vara – men inte i år. Runt om i landet lyser det så rött på jordgubbsfälten att självplockningssäsongen redan dragit igång. – Den varma våren har trappat upp mognadsprocessen, och vi började med självplock i måndags. Det är annars väldigt ovanligt med självplock innan midsommar, säger Christine Persson, odlare på Annedals gård utanför Vellinge i Skåne.

Enligt Kirsten Jensen, frukt- och bärrådgivare i Västsverige, är säsongen rekordtidig på många håll. – Jag pratade med odlare på Varaslätten som aldrig varit med om så här tidigt självplock. Och till och med uppe i Värmland är det på gång nu, säger hon.

Att plocka själv är i regel billigare än att köpa jordgubbarna i butik, enligt Magnus Engstedt, bärkonsulent på Länsstyrelsen i Jönköping. Dessutom är självplock den bästa garantin för att få närodlat. – Det finns mycket fusk i bärbranschen, till exempel polska jordgubbar som lastas om i svenska lådor och säljs som svenska flera dagar senare. Jordgubbar ska vara nyplockade, annars smakar de skit, säger Magnus Engstedt.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro