ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekordvarmt i sommar

Frida Eriksson · 23 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
I går strålade solen över Stockholm och soltörstande invånare passade på att pressa lite. 

I går strålade solen över Stockholm och soltörstande invånare passade på att pressa lite.  Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

VÄDER. Det blir svenskt värmerekord i sommar. Åtminstone enligt brittiska meteorologer. Europeiska centret för långtidsprognoser, ECMWF, har sammanställt statistik från 20 länder och förutspår att medeltemperaturen i Sverige kommer att stiga med 0,5 till 1 grad. På SMHI är man mer försiktig i sina beräkningar.– I fjol gick norska SMHI ut med långtidsprognosen. Deras första version för sommaren stämde bra, men den andra var helt fel, säger meteorolog Sten Laurin på SMHI.För att vara säker på en plats i solen i sommar tipsar Laurin om östra Småland. Statistiskt sett brukar där vara både varmast och torrast.

Om vädertraditionerna håller i sig lär det bli blötast i Hallands inland och kallast i Norrlandsfjällen.Ryktet med temperaturer på upp till 30 grader på flera håll i Sverige inför helgen tar SMHI med en nypa salt.– Kanonvädret hamnar nog över Baltikum i stället. Men runt 20 grader lär det bli, säger Sten Laurin.Störst solchanser blir det i norra Norrland och Skåne i helgen. Resten av Sverige kan drabbas av spridda skurar.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro