ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekryterarna avslöjar: Det tittar vi efter på ditt cv

Joel Linde · 11 Okt 2015
Uppdaterad 11 Okt 2015
Viveka Brydbo, Kajsa Angerdal Skoglund och Liza Råstedt jobbar med att rekrytera arbetssökande på tre stora rekryteringsfirmor i Sverige.

Viveka Brydbo, Kajsa Angerdal Skoglund och Liza Råstedt jobbar med att rekrytera arbetssökande på tre stora rekryteringsfirmor i Sverige. Foto: Academic work, Experis, Proffice


Metro har pratat med tre erfarna rekryterare som förklarar hur lång tid du har på dig att fånga deras intresse, vad du absolut inte bör göra, och vad du måste göra för att just ditt cv ska tilltala dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Att skriva cv är en vanlig källa till frustration, men likväl något som de allra flesta måste göra. Metro har pratat med tre erfarna rekryterare som ger sina bästa tips på hur du får dem att läsa vidare, och varningar för hur du snabbast skrämmer bort dem.

• Gör inte så

Liza Råstedt, senior recruitment consultant, Academic Work:

– Ditt cv får inte innehålla luckor i årtalen. Har man sökt jobb i sex månader är det bättre att skriva det, annars är det som att man vill dölja något. Och skriv det i kronologisk ordning.

Viveka Brydbo, rekryteringskonsult, Experis:

– Skriv inte en massa floskler, att du passar som handen i handsken och sånt, det är inget vi går igång på, då reser sig pälsen på ryggen i stället.

– Använd inga olämpliga foton. Ibland kan man undra vad de har tänkt. Se till att det är professionella foton, det ska inte vara någon vandring i bergen med ett barn på ryggen, eller när du simmar med delfiner. Det säger ju något om hur personen kan föra sig. Vissa saker gör man inte.

Kajsa Angerdal Skoglund, senior rekryteringskonsult, Proffice:

– Skicka inte ett allmänt cv, någon typ av massproduktion, det ser vi. Jag vill se att du söker den här specifika tjänsten.

– Skriv inte ett långt brev om dig som privatperson. Man kan skriva något litet kort på slutet, något som gör att man blir lite nyfiken. Jag minns fortfarande en kvinna som nämnde att hon älskade att köra sin jordfräs på fritiden. Då minns jag ju henne.

►LÄS MER: Experter om bostadsbubblan: Här är tipsen för att du ska klara en kris

• Gör så i stället

Liza Råstedt:

– Skapa en snygg layout, det är det första intrycket på ett cv. Har man inte lagt tid på att skapa en god layout tycker jag det ger en ganska tydligt signal att man inte har engagemanget.

Viveka Brydbo:

– Ta reda på vem mottagaren är och anpassa dig. Det är bättre att söka färre jobb och lägga tid på det. Ring upp och ta reda på vilka de tre viktigaste sakerna är och se till att lyfta fram dessa så att de syns tydligt. Är det viktigt med vissa erfarenheter, skriv ordentligt om dem och kortare om annat.

– Berätta om vad du har åstadkommit, ATT du har lyckats, inte HUR du har lyckats, det ska man spara till intervjun.

Kajsa Angerdal Skoglund:

– Förstå vad som står i annonsen och skriv din ansökan utifrån det.

►LÄS MER: Expertens 7 tips: Så skaffar du nytt jobb med Linkedin

• Det tittar de på, och så länge

Liza Råstedt:

– När man skannar kanske det handlar om mellan 30 sekunder och en minut. Man ser ganska snabbt om någon inte uppfyller kravprofilen, om man saknar utbildning eller rätt erfarenheter.

Viveka Brydbo:

– På bemanningsföretag är vi blixtsnabba, då gäller det att vara tydlig, klar och koncis, och inte skriva några romaner. Vid en första anblick tar det kanske 15 sekunder för mig som är van. Jag söker kanske efter tre basgrejer som utbildning, en specifik erfarenhet, och det skannar jag jättesnabbt. Dina senaste jobb är det mest intressanta, skala bort gamla saker och ta med essensen istället.

Kajsa Angerdal Skoglund:

– Vi läser alltid utifrån den kravprofil vi har arbetat fram med uppdragsgivaren, och jag läser alla så länge jag måste för att kunna göra en bedömning, oavsett om de är 50 eller 500. Jag vet att det florerar någon tråd på nätet om att rekryterarna läser ditt cv på fem sekunder – i min värld stämmer inte det.

►LÄS MER: 9 myter och sanningar om tvätt

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro