ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekryteringspaus väntar IT-konsulter

Mia Odeh · 3 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Såhär klarar sig IT-konsultföretagen i krisen. (Klicka på bilden för att göra den större.)  

Såhär klarar sig IT-konsultföretagen i krisen. (Klicka på bilden för att göra den större.)  


klar

Artikellänk är kopierad

Hans Werner är VD på analysföretaget Radar group. Deras senaste undersökning visar att närmare 60 procent av landets organisationer och företag dragit ner på IT-investeringar. För landets IT-konsulter betyder det en minskad efterfrågan och rekrytering.
Hans Werner är VD på analysföretaget Radar group. Deras senaste undersökning visar att närmare 60 procent av landets organisationer och företag dragit ner på IT-investeringar. För landets IT-konsulter betyder det en minskad efterfrågan och rekrytering.Foto: Theresia Viska

KONSULTKRIS. Hundratals IT-konsulter har utfasats sedan finanskrisen slog mot företag som Sony Ericsson och Volvo. Enligt en ny rapport väntas effekterna av finanskrisen bli ännu större, men den som levererar IT-lösningar direkt över nätet spås en lysande framtid.

Det ser värre ut än väntat även för IT-konsulterna i finanskrisens spår.   – Vi har precis avslutat en studie av hur budgetarna kommer att påverka nästa år, och ja, det ser värre ut än vad man trott tidigare.

Det säger Hans Werner, vd för analysföretaget Radargroup, om hur framtiden kommer att utveckla sig för IT-konsulter – en grupp som hamnat i skottlinjen sedan finanskrisen slog till mot Sveriges teknikföretag.IT-konsulterna har drabbats av en kedjereaktion från minskade investeringar, försvagad efterfrågan och parkerade planerade projekt till minskad sysselsättning.– Detta leder till att man först gör sig av med resurskonsulter och sedan att mer lösningsorienterade konsulter drabbas när antalet IT-projekt minskar i Sverige, säger Hans Werner.

Han menar att IT-konsultföretagen i bästa fall kan värja sig genom att pausa rekryteringarna och till och med förbereda sig på en nedgång under 2009 innan efterfrågan spås öka igen i mitten av 2010.Men vissa drabbas inte lika hårt som andra. Enligt rapporten från Radargroup kommer efterfrågan på inköpta tjänster så som Saas, Software as a service, att växa med cirka åtta procent under de kommande tre åren, baserat på att tillväxten för dessa tjänster i dag ligger på 50 procent.

Dessutom är chansen att få behålla sitt jobb generellt större för konsulter som kan erbjuda kostnadsreducerande och effektivitetshöjande lösningar och för dem som hunnit bygga goda relationer med sina kunder.– De kommer att klara sig bättre än dem som nu kommer att tvingas till nyförsäljning mot kunder som inte känner dem, eller dem som har svårt att flytta sina säljsamtal förbi IT-organisationen och in i verksamheten, säger Hans Werner.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro