ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rektor hotar med socialen – om barnen tillåts spela våldsamt spel

Filip Joelsson, Gustaf Larsson · 15 Aug 2018
Uppdaterad 15 Aug 2018
I mejlet som skickades ut till elevernas föräldrar varnar rektorn för att GTA-spelande kan leda till socialtjänstanmälan.

I mejlet som skickades ut till elevernas föräldrar varnar rektorn för att GTA-spelande kan leda till socialtjänstanmälan. Foto: IBL


En rektor vid en lågstadieskola i Visby hotar föräldrar med att gå till socialen om barnen tillåts spela våldsamma spel hemma. "Det känns sjukare ju mer jag tänker på det", säger en förälder med barn på skolan.

klar

Artikellänk är kopierad

”Jag vill även vädja till er alla när det gäller användandet av spel och tillgång till internet. Tyvärr får alldeles för små barn spela 18-årsspel eller har äldre syskon där de kan ta del av dessa olämpliga spel, som bland annat GTA” (Grand Theft Auto, reds anm).

Så inleds ett stycke i ett mejl som rektorn vid Tjelvarskolan i Visby skickat ut till vårdnadshavare, med information inför skolstarten.

I mejlet, som i övrigt handlar om allt från öppettiderna på fritids till de nationella proven, fortsätter rektorn senare att lägga stor vikt vid de våldsamma spelen.

”Omsorgsbrist”

”Tyvärr förekommer det då att barnen tar med sig sina upplevelser och de fruktansvärt dåliga värderingar, våldsinslag och fruktansvärda språk som sprids i dessa spel till skolan. Där har vi på skolan och ni föräldrar ett gemensamt uppdrag att få bort sådana spel från våra små barn. Tänk även på att dessa, ofta de värsta, spelsessionerna läggs upp på youtube. Om barnen trots det kommer att spela dessa spel så kommer skolan att bedöma det som en omsorgsbrist och det kan leda till en anmälan till Socialtjänsten”.

En förälder på skolan, som vill vara anonym, tycker inte att det är skolans rätt att bedöma vad barnen spelar för spel.

– Det känns märkligt att skolan avgör vad mitt barn har sett och spelat, istället för att vid misstanke diskutera detta med föräldern. Och hur gör socialen vid en sådan anmälan?, säger personen till Metro.

”Absolut inte ett spel för barn”

Spelserien som nämns i rektorns mejl, Grand Theft Auto, har släppts i flera olika versioner sedan slutet av 1990-talet, och är ett actionspel där gangsterliv står i fokus. Spelet innehåller en hel del våld, sexuella referenser, droger och annan typ av kriminalitet.

– Det är absolut inte ett spel för barn, men det känns lite överdrivet att hota med en anmälan till socialen för att ett barn har sett eller spelat GTA. Det är ju inte det enda ett barn inte ska se direkt, säger föräldern som Metro varit i kontakt med, och fortsätter:

– Det känns sjukare ju mer jag tänker på det. Om man har barn med äldre syskon eller äldre kompisar – och hör vad som händer i till exempel GTA. Om barnet då dagen efter i skolan berättar om spelet, då blir det ju en anmälan som bygger på noll, säger föräldern.

”Andra tycker det är bra att vi tar ställning”

Skolans rektor står fast vid att man ser allvarligt på att barn spelar våldsamma spel, men menar samtidigt att det inte handlar om att anmäla föräldrar till höger och vänster.

– Självklart har vi först och främst en dialog med föräldrar i de fall vi får reda på att barnen har spelat våldsamma spel med 18-årsgräns. Men ja, vi tycker att det är en omsorgsbrist om så är fallet, säger Tjelvarskolans rektor Ingemar Andersson.

Det finns många saker småbarn inte bör ta del av. Varför trycker ni så hårt på just spel?

– Vi har sett en tendens bland våldsamma och utåtagerande barn, där vi som skola måste bistå med särkilt stöd, att den gemensamma nämnaren ofta är just våldsamma spel.

– Mejlet handlar framförallt om att uppmärksamma föräldrar om att vi tar det här på allvar, och vi har flera vårdnadshavare som tycker att det är bra att vi som skola tar ställning i frågan, säger Ingemar Andersson.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro