ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rektor tvingas vittna om argentinsk bödel

Jonas Andersson · 5 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Rektorns hänvisning till immunitet godtas inte

klar

Artikellänk är kopierad

Tingsrätten tvingar rektorn för FN-skolan WMU att komma och vittna om en argentinsk bödels studietid i Malmö. När Malmö tingsrätt nyligen kallade Karl Laubstein, rektor för FN-skolan World Maritime University (WMU) i Malmö till en bevisupptagning rörande en argentinsk bödel som har studerat på skolan vägrade han att komma. Han hänvisade till sin diplomatiska immunitet i egenskap av FN-tjänsteman. Men det svaret accepteras inte.

Malmö tingsrätt har skickat en skrivelse till Karl Laubstein där det står att han är skyldig att komma för att svara på frågor om Miguel Enrique Clements, även kallad ”Goyo”. ”Goyo” deltog i de grymheter som utspelade sig på Marinens mekaniska högskola (ESMA) i  Argentina mellan 1976 och 1983. Många dödades, bland dem svenskan Dagmar Hagelin.

Anna Täcklind, rådman vid Malmö tingsrätt, kunde i går inte svara på vad som kommer att hända om Karl Laubstein inte inställer sig vid bevisupptagningen.

– Det får vi ta ställning till då. Han har på telefon sagt att han inte är emot att komma till förhandlingen. Han kanske inte förstod vad det handlade om tidigare, säger Anna Täcklind.Metro sökte i går Karl Laubstein utan resultat. Det har emellertid tidigare framgått att det är mycket känsligt för skolan att lämna ut uppgifter om enskilda studenter.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro