ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Relationsexperten: Så klarar du av en hel semester utan att skilja dig

Anton Säll · 14 Jun 2016
Uppdaterad 14 Jun 2016
Eva Rusz har sett många par gå varandra på nerverna och sedan skilja sig. Det behöver inte bli så, menar hon.

Eva Rusz har sett många par gå varandra på nerverna och sedan skilja sig. Det behöver inte bli så, menar hon. Foto: Anna-Lena Ahlström/TT/Banjo D Flickr CC/Montage


Sommaren är här och med den kommer semesterresorna med sambon, partnern, maken eller makan. Sedan kommer hösten – och då skiljer sig svenskarna. Så här gör ni för att hålla ihop, enligt relationsexperten.

klar

Artikellänk är kopierad

Flest svenska par skiljer sig strax efter semester, enligt siffror från SCB som TT plockat fram. Men en semester tillsammans behöver inte vara dödsstöten för förhållandet.

Relationsexperten Eva Rusz har sett många par som separerat efter en knepig semester. Här är hennes bästa tips för att undvika att undvika att gå varandra på nerverna.

1. Ta en eller några dagar för er själva.

Enligt Eva Rusz går vi ofta rakt in i semestern med samma höga tempo som vi har haft på jobbet under de senaste tio månaderna. Det fungerar inte. Vi måste varva ner, menar hon.

Det enklaste sättet att göra det är genom att ha lite tid för sig själv.

— Jag brukar rekommendera att man har två dagar själv innan man påbörjade familjesemestern drar igång, säger Eva Rusz. 

►LÄS MER: Fler skiljer sig när kvinnan är allvarligt sjuk

2. Tro inte att din partner kan läsa dina tankar.

Din partner är inte den gamle tyske skedböjaren Uri Geller (om du inte råkar vara gift med skedböjaren Uri Geller). Tankens kraft är begränsad. Telepati fungerar inte. 

Kommunikationssvårigheterna är en av de vanligaste orsakerna till att man skiljer sig, säger Eva Rusz.

​3. Prata om grejer som varit bra och inte bara om saker som har gjort dig besviken.

Ett vanligt problem är att man ofta klagar på det som inte är roligt eller positivt, enligt Eva Rusz. Det gör att man ofta tänker negativt eller är på dåligt humör. I stället för att göra på det sättet kan man prata en stund varenda kväll om saker under dagen som har varit bra, roliga eller härliga, menar hon. 

— Vi har en tendens att förstärka det negativa, säger Eva Rusz.

►LÄS MER: Här håller äktenskapen längst – och kortast

4. Ha gärna några dagar hemma tillsammans innan ni sätter igång med stora projekt.

Ibland går det så klart inte att styra över planeringen, men om det finns möjlighet borde man ha lite tid tillsammans innan den stora, stressiga semestern. Det är viktigt att landa, menar Eva Rusz.

— Man skulle nog tjäna på att göra det. Om man inte kan ändra på planeringen kan man ha några meditativa dagar på semestern vart man än är. Man behöver hämta upp sig. Det gör man oftast genom att inte snacka med folk, säger Eva Rusz.

5. Det är inte hela världen om man bråkat lite. 

Enligt relationsexperten har hon träffat många par som skiljer sig så fort det inte känns bra. Det är inget fel med att skilja sig, men en lite knepig period behöver inte innebära att det är ett knepigt äktenskap, menar hon. 

— Många panikskiljer sig när det inte finns någon anledning. Man får panikångest när allting inte känns bra. Det tycker jag man ska sluta med.

Enligt Eva Rusz handlar problemen väldigt ofta om att kommunikationen brister.

— Det som var intressant är att när man var kär och valde varandra kunde man kommunicera bäst i världen. Kunde man kommunicera då kan man lära sig att kommunicera bra igen, säger Eva Rusz.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Säll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro