ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Relationsexperten: Så vet du om du är i ett osunt förhållande

Evelina Pålsson · 16 Sep 2016
Uppdaterad 23 Mar 2018
"Den som känner sig hämmad i en relation kan få bottendålig självkänsla och söker sig utanför relationen och är otrogen" säger relationsexperten Charlotte Sander.

"Den som känner sig hämmad i en relation kan få bottendålig självkänsla och söker sig utanför relationen och är otrogen" säger relationsexperten Charlotte Sander. Foto:  Dennis Guldstrand/Antonio Guillem Fernández /Alamy


Det börjar med charm, uppmärksamhet och uppvaktning men leder snabbt till ett nedbrutet självförtroende och ett isolerat liv. Relationsexperten Charlotte Sander delar med sig av varningstecknen.

klar

Artikellänk är kopierad

En relation behöver inte innehålla fysiskt våld för att vara skadlig. Enligt relationsexperten Charlotte Sander kan en persons självförtroende snabbt raseras i ett förhållande med fel person.

– Först är de väldigt charmerande tills de drar åt säcken och säger att de inte tycker om ens vänner, reagerar på att man kommer hem sent, klagar på ens matlagning och barnen man inte har gemensamt, säger Charlotte.

► LÄS MER: Psykologens 8 tips för att komma över ditt ex

Enligt henne är ett förhållande osunt när det finns en givare och en tagare.

– Gränsen är nådd när du känner dig urholkad och bara ger. Om man ska leva tillsammans ska båda vara givare, säger hon.

Om det inte gått för långt kan det gå att skapa balans i förhållandet.

– För det första gäller det att tänka till i sig själv. Vad är det jag behöver?, säger Charlotte.

Mår du dåligt av din partners beteende ska du enligt henne vara tydlig med hur du mår och sätta gränser.

– Var sedan konsekvent i den gränsen, säger hon.

Att du känner dig hämmad är ett annat tecken på att relationen är osund. Med hämmad menar Charlotte att ens partner får en att känna att man inte vågar berätta om vad som helst. Du börjar leva ett hemligt liv i förhållandet där du håller vad du tycker och känner för dig själv.

► LÄS MER: Parterapeuten: Här är felen vi gör i relationen

Har det gått så långt att du är isolerad i förhållandet och inte tillåts att göra eller träffa vem du vill är enda utvägen att bryta.

– De som blir utsatta för det här är oftast starka människor, de är duktiga, har bra yrken, är självsäkra och så där men är för mycket givare och råkar ut för en person som är en tagare, säger Charlotte.

Hon önskar att fler agerar när de ser en närstående dras in i ett osunt förhållande.

– Man själv är så förälskad att man inte ser vad man blir indragen i och att personen snart styr vad man tillåts göra, säger Charlotte och fortsätter:

– Jag önskar att den som blir utsatt har ett nätverk som kan gå in och säga att ”nu håller det här på att hända” för att bryta så snabbt som möjligt då det tar långt tid att återhämta sig om det går för långt.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro