ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Religiöst samfund: Förbjud inte tyrrunan – den är inte nazistisk

· 28 Sep 2017
Uppdaterad 28 Sep 2017
Tyrrunan används av Nordiska motståndsrörelsen och under Nazityskland men är från början ett fornnordiskt tecken. Runstenen på bilden är Attmarstenen väster om Sundsvall.

Tyrrunan används av Nordiska motståndsrörelsen och under Nazityskland men är från början ett fornnordiskt tecken. Runstenen på bilden är Attmarstenen väster om Sundsvall. Foto: Foto: TT.


Ett trossamfund för utövare av nordisk naturreligion protesterar nu mot ett eventuellt förbud mot tyrrunan, som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen använder som symbol. Samfundet använder själva runan, och vill ta tillbaka tecknet från nazisterna.

klar

Artikellänk är kopierad

På Nordiska motståndsrörelsens flaggor och banderoller syns en svart pil på en fyrkantig bakgrund. Den så kallade tyrrunan.

Samma symbol bars av en rad höga nazister i Nazityskland. Det var symbolen för att man hade gått Reichführerschule, Rikets ledarskapsskola.

I samband med den nazistiska organisationens demonstrationståg genom Göteborg under Bokmässan på lördag har röster höjts för att tyrrunan borde förbjudas. Sedan tidigare är nazisternas mest välkända symbol, hakkorset, förbjudet att använda i demonstrationståg och klassas som hets mot folkgrupp.

Men några som motsätter sig ett eventuellt förbud är Samfundet Forn Sed Sverige, ett trossamfund för utövare av nordisk naturreligion.

Trossamfundet uppger att de använder runan och tycker inte att den är nazistisk.

– Det är en del av vårt kulturarv i Sverige och en del av ett skriftspråk som många fortfarande använder. Dessutom är runorna ett av våra religiösa verktyg, säger Bruse Persson, ordförande för samfundet.

Samfundet lade under torsdagen upp en bild på Facebook där de protesterade mot att tyrrunan används mot nazister om mot ett eventuellt förbud. Foto: Skärmdump.
Samfundet lade under torsdagen upp en bild på Facebook där de protesterade mot att tyrrunan används mot nazister om mot ett eventuellt förbud. Foto: Skärmdump.

Han tycker att det känns konstigt att förbjuda en symbol som har gamla fornnordiska rötter.

– Det skulle bli egendomligt. Ska man börja knacka bort runorna från runstenarna då också?

Han är medveten om att runan använts av nazister både under andra världskriget och senare, men vill istället försöka ta tillbaka symbolen. Han drar paralleller till den svenska flaggan under 90-talet.

– Då kunde man bli kallad för nazist om man viftade med den svenska flaggan. Men den symbolen togs tillbaka. Vi vill göra på samma sätt med tyrrunan, säger han.

Tyr är enligt den Nordiska mytologin en av asagudarna. Enligt myten förlorade han vid ett tillfälle sin ena hand i Fenrisulvens gap för att förhindra jordens undergång.

– Han står för mod och är även rättvisans gud. Det blir nästan lite komiskt när nazisterna använder en runa som står för rättvisa, demokrati och allas lika värde. De kan inte sin historia helt enkelt, säger Bruse Persson.

Han betonar att Samfundet Forn Sed Sverige står för något helt annat än de nazistiska krafterna i samhället.

– Vi står för demokrati och allas lika värde när det gäller både sexualitet eller etnicitet. Det här är vårt sätt att protestera, både mot ett eventuellt förbud och mot nazismen, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro