ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Relikerna av Jeanne d'Arc är falska

Stockholm TT · 4 Apr 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Avslöjandet, som redovisas i den vetenskapliga tidskriften Nature (070405), bygger på en omfattande analys av forskare vid Raymond Poincaré Hospital nära Paris.

Jeanne d'Arc brändes på bål 1431 i Rouen i Normandie. Relikerna upptäcktes långt senare, 1867, i ett gammalt apotek i Paris. De hade lagts i en kruka med inskriptionen "Lämningar funna under bålet efter Jeanne d'Arc, jungfrun av Orléans". Godkändes av kyrkan Relikerna - som bara består av ett revben, några förkolnade träbitar och ett klädesfragment - godkändes som äkta av kyrkan och har sedan bevarats med samma omsorg som lämningar av andra personer som förklarats heliga.

Forskarna analyserade resterna med ett helt batteri av tekniker: spektrometri, elektronmikroskop och pollenanalys. Man anlitade till och med doftexperter från den franska parfymindustrin.

Ganska snart kunde man se att revbenet kommit från en människa vars kropp långsamt upplösts efter döden, inte från någon som blivit uppbränd. Dessutom hittades bevis för att den döde balsamerats. Egyptisk mumie En åldersdatering med kol 14-metoden blev den sista spiken i kistan. Den visar att lämningarna härrör från perioden från tredje till sjätte århundradet före Kristus. De är med andra ord runt 2 000 år för gamla för att ha kunnat tillhöra Jeanne d'Arc. Med största sannolikhet är de resterna efter en egyptisk mumie som hamnat i Europa.

Vad som ska hända med de falska relikerna är oklart. Men det är mycket troligt att det hela rör sig en medveten förfalskning. Jeanne d'Arc lyftes fram som ett nationalhelgon på 1800-talet av politiska skäl, när nationalismens vågor svallade som värst i många europeiska länder.

Vem den verkliga Jeanne d'Arc var är mer oklart. Det är dock belagt att hon ledde den franska armén till en avgörande seger mot engelsmännen under hundraårskriget. Efter segern kunde Frankrike till slut vinna hela kriget. På så vis kan hon sägas vara en av grundarna av den moderna franska nationen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro