ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Remiss krävs innan akuten

Johan Nylander · 8 Apr 2013
Uppdaterad 8 Apr 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Socialminister Göran Hägglund (KD) är öppen för samma lösning som i Danmark: Du får inte åka till akuten innan primärvården gett klartecken.

Sydsvenskan skriver att remisstvång är på väg att införas i hela Danmark. De delar av landet som redan infört det har upplevt en drastisk minskning i antalet besök på akuten.

Så här fungerar det: Innan du har rätt att största iväg till akuten måste du ringa en specialutbildad sjuksköterska för att få råd och godkännande.

De flesta politiker som Sydsvenskan varit i kontakt med dömer ut remisstvånget.

– Jag gillar inte det. Akuten ska vara den yttersta garanten för att alla får en egen bedömning samma dag. Så länge vi inte har en primärvård som kan ge en tid samma dag riskerar vi för mycket i så fall, säger sjukvårdspolitiker Carl Johan Sonesson (m), till Sydsvenskan.

Men socialminister Göran Hägglund är positivt inställd och tag gärna lärdom av andra länder som effektiviserat vården.

– Vi som söker vård sällan vet inte riktigt vart vi ska vända oss, så när det händer något söker vi oss reflexmässigt till akuten, säger han till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro