ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ren luft på burk till salu i Kina

Johan Nylander · 12 Feb 2013
Uppdaterad 12 Feb 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Smoggen rullar återigen in över Peking och andra kinesiska superstäder. Nu har en känd entreprenör i Kina har börjat sälja frisk luft i läskeburkar.

Under de senaste dagarna har media rapporterat om en dramatisk ökning av de minsta partiklarna som anses allra farligast för hälsan i Kina. Under firandet av det kinesiska nyåret i helgen gick det knappt att se fyrverkerierna genom den tjocka gulgrå smoggen i Peking och andra storstäder.

Nu har en lika smart som synisk affärsman kommit på ett sätta att råda bot på hälsofaran: frisk luft på burk.

Den kontroversielle miljardären Chen Guangbiao säljer burkarna för fem kronor styck, skriver Shanghaiist. De kommer i olika smaker, som “forntida Tibet” och “postindustriella Taiwan”.

Men för affärsmannen, som uppges vara god för 4,7 miljarder kronor, är det snarare en metod för att sätta en nagel i ögat på regeringen än att tjäna pengar.

– Om vi inte börjar bry oss om miljön kommer våra barn och barnbarn tvingas använda gasmask och bära runt syrgastuber om 20 eller 30 år, sa han till kinesisk media.

Skeptiker framhöll dock för att tillverkning och transport av burkarna också har en miljöpåverkan.

Chen Guangbiao, som är uppvuxen i en fattig familj, har blivit en nationell kändis efter att ha skänkt hundratals miljoner till olycksdrabbade i Kina och Asien.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro