ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rent hus utan gifter

Johanna Ohlson · 15 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Ann-Sofie Gullbring städar badrummet med olika miljövänliga produkter, som ofta funkar lika bra.

Ann-Sofie Gullbring städar badrummet med olika miljövänliga produkter, som ofta funkar lika bra. Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

Att gå loss med Ajaxsprejen är ett förlegat sätt att städa – om du bryr dig om miljön. Ut med kemikalie­stinna produkter och in med  klassiska husmors-knep och ekonyheter som tvättnötter. – Nötterna innehåller ett slags naturlig såpa. Är tvätten normalt smutsad fungerar de utmärkt. Och det bästa är att de går att återanvända, säger Jonas Kusch­el, delägare i Ekostore.När svenskarna börjat pimpa städskåpet har specialprodukter som Ecover, som säljs i hälsokostaffärer och ekologiska butiker, fått ett stort uppsving. Men även de vanliga mataffärerna säljer produkter som fått godkänt av Naturskyddsföreningen.– De produkterna är de bästa på marknaden. Kemikalierna som de innehåller är lättnedbrytbara och mindre giftiga. Men alla kemikalier påverkar naturen, säger Eva Eiderström på Naturskyddsföreningen.För den som vill städa mil­jömedvetet gäller inte bara att undvika vissa rengöringsmedel. Framför allt ska rengöringsmedel inte användas i onödan.– Man ska dosera efter problem. Mycket av reklamen  stimulerar till överanvändning. Men huset är vanligtvis ingen smutsbomb, säger Eva Eiderström.Är du inte kemist på hög nivå kan det vara svårt att läsa dig till vilka produkter som är bra genom att titta på innehållet. Då är miljömärkningen lättare att gå efter. Men en kemikalie kan du definitivt säga nej till om du har ambitionen att värna naturen – klor.–  I dag förekommer klor  inte i vanliga rengöringsmedel eller tvättmedel, men finns fortfarande i vissa specialprodukter. Men det är att ta i för mycket för vardagliga behov, säger Eva Eiderström.

5 ekologiska städtips – som funkar

 Marie-Louise Danielsson-Tham från ”Rent hus” i TV 4 delar med sig av sina bästa städtips:1: Blanda eget. Fyra delar vatten, två delar såpa och saften från en citron i en sprejflaska. Det tar bort smuts i badkar, handfat och på väggar.

2: Återanvänd. Disktrasor kan återanvändas. Koka dem så håller de sig fräscha länge.3: Sopa. Sopborste kan man använda i köket. Även mikrofibergolvmoppar är ett bra alternativ till att dammsuga. 4: Badda. Börja med att badda med kallt vatten. Många fläckar innehåller proteiner som koagulerar med varmt vatten. Sedan tar man ljummet vatten med diskmedel.5: Använd ättika. Vid stora problem med kalkavlagringar funkar outspädd ättiksyra. Men observera att det inte funkar på marmor.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro