ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Reporäntan ligger kvar – skuldsättning försvårar ekonomiska förändringar

· 24 Okt 2019
Uppdaterad 24 Okt 2019

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL/TT


Under torsdagen meddelade Riksbanken att man lämnar reporäntan oförändrad, på –0,25 procent. En svag höjning kan sedan väntas i december, men det kan dröja länge innan vi återigen får plusränta. ”Konjunktur- och inflationsutvecklingen i omvärlden och Sverige de kommande åren är mycket osäker och det är därför svårt att idag säga när det är lämpligt att höja reporäntan nästa gång”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

Sänkningen av reporäntan – den ränta som banker och finansiella institut kan låna till – har pågått i olika former ända sedan finanskrisen bröt ut i september 2008. Och för fyra år sedan, 2015, beslutade Riksbanken om att man skulle ha minusränta.

Nu menar Riksbanken att Sverige är på väg in i en period av sämre tillväxt. Man konstaterar även att konjunkturläget internationellt sett är något instabilt med det upptrappade handelskriget mellan USA och Kina, samt utdragna förhandlingar om Storbritanniens val att lämna EU.

LÄS MER
Riksbankens räntebesked: här är begreppen att hålla koll på

Riksbanken lämnar därför reporäntan oförändrad under oktober, men räknar fortfarande med att en höjning kan ske i december senare i år.

”I linje med prognosen från september har direktionen beslutat att lämna reporäntan oförändrad på −0,25 procent. Prognosen indikerar liksom tidigare att räntan mest sannolikt höjs i december till noll procent”, skriver man i ett pressmeddelande.

Höjning om tidigast två år

Men efter december är det mer oklart vad som väntar för reporäntan.

Riksbanken bedömer att det kan komma att dröja två år, fram till 2022, innan räntan höjs ytterligare en gång. Man tillägger även att hushållens höga skuldsättning gör det svårare med drastiska ekonomiska förändringar.

”För att minska riskerna som är förknippade med hushållens skuldsättning och komma tillrätta med strukturella problem på den svenska bostadsmarknaden behövs det åtgärder inom bostads- och skattepolitiken och en ändamålsenlig utformning av makrotillsynen”, skriver Riksbanken.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro