ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Representanthuset fördömer Trumps twitterhat: ”Han är bäst i världen på att manipulera media”

Anton Gustafsson · 16 Jul 2019
Uppdaterad 17 Jul 2019

Alexandria Ocasio Cortez och Donald Trump. Foto: TT


Donald Trump anklagas för att vara rasist efter det han skrev på Twitter om några icke-namngivna kvinnliga kongressledamöter. Andreas Utterström, expert på amerikansk politik, reder ut vad den nya twitterstormen egentligen innebär.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: USA:s president Donald Trump twittrade att de kvinnliga demokratiska kongressledamöterna som har ursprung i andra länder borde åka hem till länderna de kommer ifrån. Natten mot onsdag fördömdes presidentens twitterinlägg som rasism av representanthuset.

Var: USA.

När: Natten mot måndag, svensk tid.

Vem: USA:s president Donald Trump.

Hur: Han använde Twitter för att få ut sitt budskap.

Varför: ”So interesting to see “Progressive” Democrat Congresswomen, who originally came from countries whose governments are a complete and total catastrophe, the worst, most corrupt and inept anywhere in the world (if they even have a functioning government at all), now loudly and viciously telling the people of the United States, the greatest and most powerful Nation on earth, how our government is to be run. Why don’t they go back and help fix the totally broken and crime infested places from which they came. Then come back and show us how it is done”. These places need your help badly, you can’t leave fast enough. Skrev Donald Trump på twitter.

LÄS MER
Experten förklarar – därför finns det så många konspirationsteorier om den första månlandningen

Efter att han skrivit inlägget på Twitter har presidenten översköljts med kritik. Flera demokratiska politiker har fördömt utspelet och han har även fått hård kritik från Storbritanniens avgående premiärminister Theresa May, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Nya Zeelands premiärminister Jacinda Arden. Andreas Utterström är före detta journalist som har bevakat USA i flera år. Han tror att Donald Trumps tweets var väl genomtänkta och en del av hans politiska taktik.

– Trump vet att han har väljare som älskar när han inte är politiskt korrekt. Och ju mer han säger saker som gör motståndarna arga desto mer tycker hans egna anhängare om honom, säger han.

Andreas Utterström har lång erfarenhet från den amerikanska politiken och medverkar som expert i flera olika svenska medier. Foto: Privat

Förutom att knyta an till sina gräsrotsväljare tror Andreas Utterström också att det är ett försök att avleda den mediala uppmärksamheten. I det här fallet kan det vara avskedandet av arbetsmarknadsminister Alex Acosta som Trump vill få bort medias uppmärksamhet ifrån.

– Han är bäst i världen på att manipulera media, och än en gång har de svalt betet.

Men måste inte media rapportera om när presidenten uttalar sig på det här sättet?

– Man kan inte ignorera vad presidenten twittrar om. Men man kan verkligen diskutera proportionerna på rapporteringen. Det har hänt många gånger att han hamnar på defensiven i någon fråga, då ser han till att göra något utspel eller komma med en attack mot någon. Då vet han att journalisterna springer åt det hållet istället. Sedan glömmer man bort var fokus låg från början, det spelar ingen roll om det handlar om en sparkad minister, Rysslandsutredningen eller barn som hålls inspärrade vid gränsen. Så jag förstår att han gör det, för det är otroligt effektivt.

Presidentens utspel har kallats för rasistiskt och främlingsfientligt av många demokratiska politiker. Amerikansk media utgår från att Trump syftar på politikerna Rashida Tlaib, Alexandra Ocasio-Cortez, Ilhan Omar och Ayanna Pressley när han pratar om de som borde ”åka hem”. Tre av de fyra kvinnorna är födda i USA och Ilhan Omar kom till USA som tolvåring.

– Han har attackerat fyra folkvalda amerikanska medborgare som har en sak gemensamt, och det är deras hudfärg. När han då säger ”åk hem” till dem så signalerar han att man inte kan bli en riktig amerikan om man inte är vit. Det är inte det han säger men man kan inte tolka det på något annat sätt, säger Andreas Utterström.

LÄS MER
Mellanösternexpert: USA:s agerande ökar risken för väpnad konflikt med Iran
Här är kvinnorna som Donald Trump attackerade på Twitter. Från vänster, Rashida Tlaib från Michigan, Ilhan Omar från Minnesota, Ayanna Pressley från Massachusetts och Alexandria Ocasio-Cortez från New York. Foto: J. Scott Applewhite

Tystnaden från det republikanska partiet efter utspelet har varit påtaglig. Andreas Utterström menar att många i presidentens egna parti helt enkelt är rädda för att stöta sig med Trump.

– Det finns en rädsla för att hamna på Trumps dåliga sida. Det är inte kul om du planerar att bli omvald i ditt distrikt nästa år, samtidigt som du hamnar i presidentens skottlinje där han stödjer en annan kandidat. Rädslan att förlora i valet nästa år gör att många aktar sig för att kritisera honom.

Men Utterström tror samtidigt att det finns många republikaner som tycker att Trump har gjort så mycket bra för partiet att de låter honom hållas.

– Han är som en trojansk häst som har tagit över det republikanska partiet. Det är nog många republikanska politiker som säger till amerikanska journalister, off the record, att de inte tycker om presidenten. Men de har accepterat att man får ta de goda med det onda. Om man står ut med Trumps twittrande och brist på sammanhängande utrikespolitik så kommer han ändå leverera konservativa domare till högsta domstolen, skattesänkningar och andra viktiga konservativa vinster.

Demokraterna går alltså ut hårt, kritiserar presidenten och kallar honom för rasist, samtidigt som Donald Trump står på sig och inte backar från sitt uttalande. Frågan är vilka som kommer gå vinnande ur just den här striden.

– På ett märkligt sätt tror jag att båda sidor vinner på det här. Trump stärker bandet till sina kärnväljare som hatar PK-eliten. Men samtidigt blir motståndarna ännu argare på honom och det kan få vänsterväljarna som inte tålde Hillary Clinton förra valet, och struntade i att rösta, att gå och rösta 2020. Inte för Joe Biden eller Kamala Harris, men mot Donald Trump.

Men kan verkligen sådana här utspel hjälpa Donald Trump att bli omvald nästa år?

– Han tar en stor risk med dessa utspel. Politiker brukar vilja bredda sin väljarbas, men här gör han tvärtom, han gräver sig djupare ner i det hål han redan står i – hans riktigt stora supportrar gillar honom ännu mer för det här. Men frågan är hur stort tålamod mittenväljarna som röstade på Trump förra gången har med honom när han säger sådana saker.

LÄS MER
Någon av dem ska utmana Trump – tio höjdpunkter från de första debatterna
klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro