ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Res dig upp från tv-soffan – lev längre

Johan Allgoth · 21 Aug 2011
Uppdaterad 21 Aug 2011
– Jag tittar på TV kanske en till två timmar om dagen. Men jag skrattar oftast så jag hoppas att det väger upp, säger Maline Andersson, 29 år, adminstratör.

– Jag tittar på TV kanske en till två timmar om dagen. Men jag skrattar oftast så jag hoppas att det väger upp, säger Maline Andersson, 29 år, adminstratör. Foto: Drago Prvulovic/malmöbild


Forskare slår fast tidigare rön: tv-tittande betyder långsam död. Forskare: Att resa sig upp är lika viktigt som att motionera.”

klar

Artikellänk är kopierad

Tv-tittande förkortar ens liv, med hela 22 minuter per tittad timme, det slår australienska forskare fast i en ny studie. Rönen placerar TV-tittande i samma farlighetsliga som rökning och frånvaro av motion. Studien leddes av Dr Leerman vid Queenslanduniversitetet och publicerades i veckan i “British Journal of Sports Medicine”. Den bekräftar vad tidigare studier pekat på. – Det här är noggrann och försiktig forskning, men det är viktigt att påpeka att allt stillasittande är farligt, säger Peter Byass, professor i global hälsa vid Umeå universitet. Studien har använt sig av data över 11 000 australiers livsföring. Statistiken visade bland annat att i  den procent som såg mest TV, sex timmar om dagen, var medellivslängden 4,8 år kortare. – Det starka sambandet är något förvånande, men det antyder att själva bytet från stillasittande till rörelse är lika bra och viktigt som aktiv motion, säger Dr Leerman till Time Magazine.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Allgoth
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro