ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Reseappen du helst inte vill använda på semestern

Peter Lindholm · 17 Jun 2014
Uppdaterad 1 Jul 2014
UD lanserar en ny version av appen "Resklar". 

UD lanserar en ny version av appen "Resklar".  Foto: Utrikesdepartementet


klar

Artikellänk är kopierad

Patric Nilsson, Utrikesdepartementet.
Patric Nilsson, Utrikesdepartementet.Foto: Utrikesdepartementet

Här är reseappen du helst vill slippa använda under semestern. Men den kan bespara dig från mycket bekymmer om du använder den innan du åker.

 Utrikesdepartementet (UD) lanserar i dag en ny version av appen ”UD Resklar”, och precis som namnet antyder är det en app som främst ska användas innan avresan.

Den innehåller information om all världens länder och vad man bör tänka på när det gäller försäkring, visering och vaccination.

- Det är väldigt små handgrepp som krävs för att du ska slippa både problem och rätt stora kostnader under resan, säger Patric Nilsson på UD:s enhet för konsulära och civilrättsliga ärenden.

Det nya med appen är att det nu finns en interaktiv del där man på den egna telefonen lagrar information om pass, visum och försäkringar. Man kan också registrera sig så att ambassaden i det aktuella landet snabbt kan nå dig i en nödsituation.

Men det viktigaste är att se över försäkringsskyddet innan man reser.

– Den målgrupp som har sämst koll på försäkringsskyddet och som har mest övertro på att inget ska hända är framför allt yngre män och ungdomar, säger Patric Nilsson.

– Behöver man ta ambulansflyg hem kostar det flera hundratusentals kronor och du får stå för hela omkostnaden själv om du är oförsäkrad. Det kan ju bli en skuld som man får dras med hela livet.

I reseappen finns kontaktinformation till Sveriges ambassader, men det är inte alltid de kan hjälpa dig om du råkar illa ut.

- När man reser utanför Sveriges gränser är det inte som i Sverige. Det är inte svensk lag som gäller, det är landets lag som du befinner dig i. I vissa länder kan du till exempel få fängelsestraff om du tar upp kameran på fel plats. Vi kan inte betala advokatkostnader då. 

- Många har inte heller koll på hur länge visumet räcker och stannar man längre kan det bli en bot per dag för att du vistats där illegalt. Har du inte pengar till det när du ska resa hem kan det bli fängelse. Vi kan inte gå in med ekonomiskt bistånd för böter.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro